Nya klänningar och andra berättelser

Dröm dig bort i vintermörkret med en novell

Katherine Mansfield (1888-1923) växte upp i Nya Zeeland. Hon skickades till London för en treårig utbildning vid Queen's College, reste tillbaka hem och återvände 1908 för att verka som författare.

Virginia Woolf (1882-1941) hörde till den s.k. Bloomsburygruppen som verkade i London från början av 1900-talet till tiden för andra världskriget.

Katherine Mansfield och Virginia Woolf var både väninnor och konkurrenter. Båda använde sig av stream of consciousness-tekniken i sitt skrivande. Virginia Woolf har sagt: "Jag var avundsjuk på hennes arbete, hon var den enda författare jag kände avundsjuka gentemot."

Kanske är den ofta citerade första meningen i Virginia Woolfs Mrs Dalloway ("Mrs Dalloway beslöt att hon skulle köpa blommorna slälv") inspirerad av Katherine Mansfields novell "Rosabels trötthet"? ("I hörnet av Oxford Circus köpte Rosabel en bukett violer och det var det egentliga skälet till att hon åt så litet till kvällsmat ... ").

Katherine Mansfields noveller är litet vaga och drömlika, miljön är obestämd och personernas tankar rör sig mellan verkligheten och en fantiserad drömtillvaro. På ytan händer det inte så mycket, men det finns nånting som fångar en så att man vill gå tillbaka och läsa på nytt.

Katherine Mansfield dog i lungtuberkulos 1923, endast 34 år gammal.

Novellerna i Nya klänningar och andra berättelser är för första gången översatta till svenska. Ett extra plus för omslaget, som visar ett rum i författarens barndomshem.

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Klockars-Othman Thursday, November 30, 2017