New York, the Big Apple

Litteraturcirkeln i Jakobstad reste till New York med litterära New York- skildringar i bagaget. “Jag blev författare genom att bo i New York och se och höra och känna alla de stora häpnadsväckande och farliga saker som staden samlar i det oändliga. Och genom att undvika alla andra seriösa åtaganden “ säger Don DeLillo. DeLillo är en av de författare som berättar om sin stad - en stad som de alla älskar, trots dess galenskap, hets, våld och cynism.

Följande böcker diskuterades 26.11.2012:

Don DeLillo: Falling man: en roman. ”Falling man ”handlar om tiden efter terrorattacken 9/11 och tornens fall.  Traumat speglas genom en liten familj och deras relationer.  Keith som lyckats ta sig ut ur det rasande tornet i tid, ber chockad en obekant köra honom hem. Adressen visar sig vara hans gamla adress där han bott med sin f.d. fru och sin son. Lianne vet inte riktigt hur hon skall förhålla sig till att hennes tidigare man flyttat hem igen och till den stora katastrofen. Sonen Justine och hans kamrater pratar om Bill Lawton, med långt skägg som flyger jetplan och föräldrana vet inte hur mycket de kan berätta om katastrofen.
Don DeLillo är född i New York och har också skrivit ”Under jord”, karakteriserad som ”den stora amerikanska romanen”.

Reggie Nadelson: Dödskällan. Artie Cohen är polis i New York, född i Moskva men numera inbiten New York-bo. Arties systerson Billy kommer på besök till sin morbror för att fiska och umgås i två veckor. Billy, 14 år är på permission från en ungdomsanstalt, där han avtjänar ett straff för mord.  Artie tycker att Billy verkar rehabiliterad och helt normal men det visar sig att Billy är en mästare på att manipulera sin dyrkade morbror. När en liten flicka hittas mördad blir Artie allt mera oroad, han pendlar mellan önskan att förstå sin systerson och förtvivlan över att inte förstå Billys natur.
Reggae Nadelson är född i New York på Manhattan och har skrivit flere lovordade kriminalromaner med polisen Artie Cohen i huvudrollen.

Lee Stringer: Vinter vid Grand Central. Lee Stringer berättar om sitt eget liv som uteliggare i New York. Han blir en mästare i att var uteliggare och bo i tunnelbanan. Han har till och med en lönande affärsverksamhet med att sälja insamlade returburkar. Tyvärr går inkomsten oavkortad till inköp av knark. En förändring sker när Lee Stringer ”hittar” en penna och börjar skriva på allt han kommer över att skriva på. Han får sina krönikor publicerade i Street News, en tidning om utstötta och blir också så småningom tidningens redaktör.

Mera lästips

Martin Gelin: New York-boken. Martin Gelin och Eva Wisten gör en passionerad resa genom staden som har allt: Bokhandlar, musikaler, caféer, parker, människor.

Siri Hustvedt: Vad jag älskade. Romanen utspelar sig i en mindre glamorös miljö : i Park Slopes.  Handlingen är uppbyggd kring konstnären Leo Hertzberg och hans familj och en annan konstnär Bill Wechsler. Familjerna knyter vänskapsband, umgås och träffas men drabbas också av svåra händelser som sätter vänskapen på prov.

Kristian Wedel: Manhattan. En personlig berättelse om en stadsdel och möten med människor.

Kristian Wedel: På Broadway.  Gatan som går tvärsöver ön Manhattan och som står för nöjesliv och glamor. På Broadway träffar vi Mike på en pub, äppelbonden Odde-Valla och nattvakten som öppnar en teaterbakdörr. Historia och nutid möts i ett fascinerande myller på denna nöjesgata.

Sharon Zukin : Naken stad: autentiska urbana platsers liv och förfall.  Läs om New York ur ett sociologiskt perspektiv: Hur Brooklyn blev coolt, Varför Harlem inte är ett getto och hur det är att leva lokalt i East Village.

1. Falling man

7. På Broadway

By: Wedel, Kristian
  8. Naken stad