Nåden har ingen lag

Nåden har ingen lag är en samling med tre av författarens mest omtyckta romaner.

De tre romanerna kan ses som en helhet då de skildrar liknande teman och tilldrar sig i samma miljö – västerbottens inland under 1900-talets mitt.

Lindgrens romaner kan beskrivas som mångbottnade; På ytan är de underhållande och komiska skrönor från hans hemtrakter i Norrlands inland, men på djupet behandlas filosofiska frågor om skrivkonsten, om sanning och lögn och om nåd. Hummelhonung (1995) skildrar två gamla bröder som båda ligger inför döden. En historia i det förflutna har gjort dem till bittra fiender och båda har ett mål: att vänta ut den andres död. Boken innehåller en del groteska detaljer och är inget för den känslige läsaren.

I Dorés bibel (2005) är berättaren och huvudpersonen analfabet och talar in sin berättelse i en bandspelare. Trots att han inte kan läsa bokstäver är han en mästare på att läsa bildernas språk. Under sin uppväxt har han studerat bilderna i Gustav Dorés illustrerade bibel och har memorerat dem in i minsta detalj. När han blir insatt på ett hem för mentalsjuka tas bibeln ifrån honom och hans mål i livet blir att återfinna den. Dorés bibel är en roman om bildens och ordets kraft och om ett komplicerat far-son-förhållande.

Pölsan (2002) utspelar sig i ett fattigt efterkrigstida Västerbotten, då lungsoten härjar. Två män blir besatta av den norrländska pölsan och reser runt västerbotten för att finna det bästa receptet av dem alla. Romanen är som de två andra både underhållande och tankeväckande.

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Tuesday, January 31, 2012