När förnuftet sover

Inger Alfvén är en omtyckt och mycket produktiv svensk författare. Till hennes mest kända romaner hör ”Dotter till en dotter” (1977) och ”Judiths teater” (1989). År 1979 utkom henne populära ”S/Y Glädjen”, som också blivit film.

Alfvéns roman När förnuftet sover handlar om Fabian och Ingeborg, ett stadgat äkta par som varit gifta i många år. Ingeborg är karriärkvinnan som jobbat som jurist, medan Fabian har ägnat sig åt sitt författarskap.

Då Ingeborg blir pensionär förändras allt. Fabian som är van att ha sina dagar för sig själv, får vänja sig vid att Ingeborg också är hemma, rör sig och slamrar, stör hans tankegångar.

Då Ingeborg i januari skall kasta ut den gamla barrande julgranen ramlar hon och slår sig illa, så illa att hon blir sängliggande för en tid. Hon anställer en flyktingkvinna, Soraya, för att sköta hemmet så att hon kan tillfriskna i lugn och ro. Det här gillar Fabian inte alls, och han beslutar sig för att sticka ifrån alltihop för ett tag, och åker på en sex veckor lång resa till Kanarieöarna, för att skriva klar sin nya roman.

Fortsättningen av boken är skriven dels ur Fabians perspektiv, dels ur Ingeborgs perspektiv. Båda tänker tillbaka på sitt äktenskap, och det är inte bara ljusa minnen som väcks. Både Fabian och Ingeborg har en stark motvilja mot att åldras. Den yttre fasaden faller sönder för dem båda två, och vad finns då kvar? Som läsare tycker man bara att det är så synd. Tänk så bra de kunde ha haft det, om de bara haft en lite försonligare syn på sig själva och på den andra.

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Thursday, February 2, 2012