Näktergalen

En berättelse om styrka och kärlek i en omöjlig tid.

Boken utspelar sig i Frankrike under 1940-talet då landet blir ockuperat av Nazityskland. Huvudpersoner är systrarna Isabelle och Vianne Mauriac, så olika som bara två systrar kan vara. Isabelle kastar sig genast våghalsigt in i motståndsrörelsens farliga liv, medan Vianne stannar hemma och tar hand om sin dotter. Hon blir också tvungen att inhysa en nazist i sitt hem.

Boken berättar på ett bra sätt hur det kan vara att tvingas överleva i krigstid då det är brist på allt från mat till kläder, medan den ockuperande makten frossar i allt som finns att tillgå, och dessutom stjäl allt som finns av värdeföremål från lokalbefolkningen. Vianne blir med tiden varse att man inte kan vara helt neutral i ett krig. Yttre omständigheter gör att man måste ta ställning förr eller senare, speciellt i ett krig där vänner och kolleger som man känt i hela sitt liv deporteras och mördas enbart på grund av sin religion eller sitt namn. I krigets slutskede tar hon det som sin uppgift att rädda judiska barn i sin hemby från att bli skickade till förintelselägren, medan hennes syster på sitt håll smugglar störtade engelska och amerikanska stridspiloter över gränsen till Spanien. 

Boken är i grunden en kärleksroman, men det är alltid bra med en repetition av vad kriget gör med oss människor. Vad anser vi vara värt att kämpa för och när skall man ta ställning och tillåta sig att bli engagerad?