Minkkitarha

Romaani Uusikaarlepyytä paljon muistuttavasta kaupungista, mutta tässä on nimet, kaupat ja vanhainkodit uudelleensijoitettu.

Lars-Mikael ei ehdi edes lopettaa peruskoulua kunnolla ennen kuin hän aloittaa työskentelyn isänsä Evertin rakentamalla tarhalla. Työstä tulee hänen elämänsä ja isä ja poika työskentelevät rinnakkain. Kun isä yhtäkkiä kuolee tapaturmaisesti, ei elämä olekaan kotona enää kuin ennen. Äiti suree eikä oikein tahdo löytää elämäniloa uudestaan. Kun Lars-Mikael ei enää kotona pysty huolehtimaan äidistään, muuttaa äiti vanhainkotiin.

Kassaneiti Kristinasta Lars-Mikael löytää itselleen elämänkumppanin. He saavat tyttären ja nauttivat elämästä. Kun he odottavat toista lastaan, Kristina saa keskenmenon eivätkä he sen jälkeen saakaan lisää lapsia. Kristina ei voi hyvin ja koko perhe kärsii. Elämää ei tee helpommaksi sekään että puhutaan "kettutytöistä" ja lisäksi taloudellinen tilanne on kiristymässä.

Paljasjalkaisena Uusikaarlepyyläisenä on erityisen mielenkiintoista lukea lähiympäristöstä ja kaupungista. Myös minkkitarhaa kuvataan tunnistettavalla tavalla, tutuilla tuoksuilla ja tunteilla mitkä puetaan sanoiksi.

"Siellä missä on minkkejä, ei ole muita hajuja."

Ennen kuin minkit muuttavat uusiin minkkitaloihin sanoo Evert: "Näin puhdas varjotalo on luonnoton".

Kirja on helposti luettava, lyhyine lauseineen ja monine vuoropuheluineen ja kansi on erittäin nerokas.

Audience:

Tags:

Review by: Uudenkaarlepyyn kirjastot Thursday, December 4, 2014