Minikarjaa

Ovatko toukkarisotto ja sirkkapitsa tulevaisuuden herkkuja?

Hyönteistieteilijä Lena Huldén on kirjoittanut kirjan tulevaisuuden ruoka-aineesta, hyönteisistä. Afrikassa ja Aasiassa hyönteisten syöminen on paikoin yleistä jo nyt, ja jatkossa se tulee yleistymään meilläkin, kun niistä aletaan tehdä kaupassa myytäviä jauheita. Jauheista voi valmistaa tuttuja, perinteisiä elintarvikkeita muistuttavia tuotteita, esimerkiksi kalapuikkoja muistuttavia pötköjä.

Hyönteisten käyttämisellä ravintona on monia hyviä puolia. Ne ovat terveellisempiä kuin naudan-, sian- ja broilerinliha, ja niitä voi kasvattaa lähes missä vain. Hyönteiset voivat käyttää ravintonaan ihmiselle kelpaamattomia ja luonnosta löytyviä aineita, jolloin niiden kasvattaminen vaatii vähemmän vettä ja energiaa kuin lihakarjan kasvattaminen. Tällöin ympäristökin kuormittuu vähemmän ja ruokaa on mahdollista tuottaa maailmanlaajuisesti yhä suuremmalle väestömäärälle.

Lisää tutkimusta ja uutta lainsäädäntöä tarvitaan kuitenkin vielä ennen kuin sirkat ja toukat tulevat osaksi suomalaista ruokavaliota.

Audience:

Tags:

Review by: Fredrika-kirjastot Wednesday, June 8, 2016