Min vän Skuggan

En fin berättelse om vänskap av en av Englands populäraste barn- och ungdomsförafattare.

Arman växer upp i Afganistan, ett land som genomgått många år av krig.  Efter kriget regerade muslimska talibaner i landet. Talibanerna hatade  och förföljde hazarsfolket, som Arman tillhörde.
Därför bor Armans familj i en grotta utanför byn. Då Arman är sex år hämtar talibanerna hans pappa, och han får aldrig se honom igen. Mamman och Arman börjar tänka på att fly till England, där Armans morbror bor.
En dag dyker en hund upp vid grottan. Den kommer alltid tillbaka och följer efter Arman. Arman tar hand om den och kallar den för Skuggan.
Till slut flyr Arman och hans mamma, och Skuggan vandrar med dem. Snart hittar hunden sitt gamla hem, och Arman och hunden skiljs åt. Det blir en lång och farofylld färd mot England. Där bor Arman och hans mamma i sex år innan de hotas av utvisning ur landet.
Boken har tre olika berättare. Det är Arman, hans bästa vän  Matt och Matts morfar som berättar.
Ett viktigt tema i boken är vänskap. Vänskapen mellan Arman och Skuggan, men också  vänskapen mellan Arman och Matt. Matt försöker på allt sätt hjälpa Arman att få stanna kvar i England.
Boken är spännande ända till slutet, och då får man också veta vad som hände med hunden Skuggan, Armans bästa vän i Afganistan.

Audience:

Tags:

Review by: Korsholms bibliotek Wednesday, June 1, 2016