Mariehamns litteraturdagar 2012

"Vi lever alla under samma himmel, men vi har inte alla samma horisont" Konrad Adenauer. Temat för årets litteraturdagar var Horisont och de flesta av författarna fick på ett finurligt sätt in temat i sina presentationer.

Mariehamns litteraturdagar2
Mariehamns litteaturdagar är "årets evenemang"för" alla litteraturälskare. Dagarna som firade 20-årsjubileum har vuxit från en anspråkslös början till ett verkligt stort evenemang med inbjudna från de nordiska länderna och ofta numera också en gäst som representerar den finska litteraturen. I år deckarförfattaren Matti Rönkä. Inom författarkretsar anses det vara en fjäder i hatten att få delta i dagarna.

Många aktuella författare deltog i diskussioner och paneler och vi bibliotekarier i publiken kände oss uppskattade som yrkeskår efter alla de lovord vi fick av författare och andra littraturaktörer för att vi finns och förmedlar läsglädje och litteraturtips. Författaren Katarina Gäddnäs sade bl.a. i sitt invigningstal att hon älskar också sura bibliotekarier eftersom bibliotekarier är viktiga och vi inte skall se biblioteken som självklara.

"Att vara någon" var en av rubrikerna under litteraturdagarna och män och mannens roller i samhälllet blev något av en röd tråd i många presentationer. Tomas Bannerhed, Augustpristagare 2011 presenterade sig och berättade om fågelmotivet i boken "Korparna". Zlatan Ibrahimovic var med genom Tomas Lagercrantz bok och studentsångare kom till tals i Jens Liljestrands bok "Adonis". Ulf Stark en av Sveriges främsta och roligaste barnboksförfattare berättade om sin och Linda Bondestams bilderbok "Diktatorn". I diktatorsrollen blir man ganska ensam, både som gammal och ung. Ensam var däremot inte Mikael Bergstrand och hans huvudperson Göran Borg på resa i Indien. Vi fick ta del av det myllrande livet i Indien och göra en fantastisk resa med Göran i en genre som Bergstrand kallar "gubblitt". Som brukligt avslutades fredagen med kvällsprogram där nya unga förmågor hade taltur bl.a. Sara Jungersten och Amanda Svensson.

Lördagsprogrammet inleddes med presentation av ny åländsk litteratur, som vanligt en lång och intressant lista:"Från en åländsk horisont", Ny åländsk litteratur - www.bibliotek.ax

Litterär supé. Lördagens gedigna dagsprogrm kulminerade med litterär supé med underhållning av bl.a.Solja Krapu som kan berätta om vardagen som ingen annan med humor och känsla. Den mycket munvige och kunnige historikern Dick Harrison tog oss på en halsbrytande resa tillbaka i historien. Kocken Michael Björklund är också han en litterär begåvning när han berättade om den kvällssupé han komponerat och vi fick avnjuta.

Litterär gudstjänst. Till det mest minnesvärda från årets litteraturdagar hörde den litterära gudstjänsten med Ulf Stark, predikan hade rubriken "Vad vet Fantomen om himlen?" En fascinerande predikan om barnatro och tillit.

"Mariehamns litteraturdagar - en fest för själen" står det på programbladet och jag kan bara instämma. Det har sagts tidigare, Litteraturdagarna är vanebildande, vi ses igen Mariehamn!

Se också Lästips från Mariehamns litteraturdagar

 

Text: Siv Kasslin, bibliotekarie och läsecirkelledare, Stadsbiblioteket i Jakobstad