Möten med ondska och godhet

Vår finlandssvenske "hjälte" berättar om sina dramatiska biståndsresor.

Detta är boken skriven av en man som hängivit sitt liv åt att hjälpa krigsdrabbade flyktingar och människor som lever i yttersta misär. Mannen heter Karl (Kalle) Augustson och är hemma från Ekenäs. I 30 år har han kört sin långtradare lastad med mat, kläder och andra förnödenheter. Genom att ordna penninginsamlingar, få donationer, ta privata lån och t.o.m. inteckna sitt eget hus har hans biståndsarbete finansierats.

Kalle gav sig ut på en rad dramatiska resor där han ibland fick kämpa mot rövarband med "bara knogarna". Hans över 200 resor gick bl.a. till Rumänien, Irak, Kosovo, Albanien och Ryssland. Vid ett flertal tillfällen smugglade han också ut flyktingar ur krigsdrabbade områden genom att gömma dem i ett specialbyggt utrymme i lastbilen.

En historia som etsat sig fast i minnet är berättelsen om den svårt skottskadade flickan Midiya från Irak som Kalle hjälpte till operation i Finland. Hon bor nu i Finland och har fått en liten flicka.

Boken är en verklig "ögonöppnare" för behovet av humanitärt bistånd, vilket vi ofta glömmer bort i vårt trygga land. Hans starka kristna tro hjälpte honom i svåra situationer. Hans egen dotter sade att han "inte får köra så fort att inte skyddsänglarna hinner med". Kalles berättelse är ett bevis på att de finns! Läs boken! 

Audience:

Tags:

Review by: Larsmo bibliotek Thursday, January 15, 2015