Mörka platser

Mysterier och tragedi som har ursprung i en mordmassaker på en bondgård. I stil med Gillian Flynns andra roman Gone Girl.

När Libby Day var sju år gammal blev hennes mamma och två systrar brutalt mördade i deras eget hem. Libbys femtonåriga bror anhålls för morden enligt vittnesmål av Libby själv. Libby blir känd som "lilla Baby Day - enda överlevaren efter präriemassakern" vilket leder till att hundratals människor bidrar med pengadonationer till henne.

Nu är det 25 år senare och Libby är inte längre den stackars lilla oskyldiga flickan utan beskyddande föräldrar. Pengarna har slutat rulla in på kontot och Libby måste göra något åt saken. Plötsligt kontaktas hon av en hemlig klubb. De vill ha hjälp av Libby för att få veta mera om massakern, eftersom de tror att den rätta mördaren ännu är på fri fot. Libby ser detta som en chans att tjäna lite extra pengar på sin tragiska barndom. Mot hög betalning börjar Libby hjälpa klubben att hitta fler ledtrådar och med tiden blir hon allt mer osäker på vad som egentligen hände den där natten för många år sedan.

Mörka platser är inte bara en spännande thriller, utan i boken behandlas också ämnen som klasskillnader i USA, fattigdom och hysterin kring satansdyrkan på 1980-talet. Än så länge låter romanen kanske inte så spännande eller speciell, men den som har läst andra böcker av Gillian Flynn vet att hennes böcker snabbt utvecklas till något man inte förväntar sig. Handlingen i Mörka platser står aldrig stilla, vilket till stor del beror på att varannat kapitel sker under dagarna strax innan massakern och varannat kapitel utspelar sig i nutid. Denna deckaraktiga roman är det därför lätt att sjunka in i flera timmar i sträck.

Audience:

Tags:

Review by: Stadsbiblioteket i Kristinestad Wednesday, May 31, 2017