Lyckliga människor läser och dricker kaffe

En obeskrivlig sorg över en stor förlust, men ändå glimtar av hopp och framtidstro, samt tanken om möjligheten att bli lycklig igen.

Lyckliga människor läser och dricker kaffe (2016) är den franska författaren Agnès Martin-Lugands första roman. Den handlar om Diane som mist sin man Colin och dotter Clara i en tragisk bilolycka. Ett år har gått sedan olyckan, men Diane är fortfarande lika djupt försjunken i sin sorg och vägrar släppa taget om sina älskade. Hennes vän Fèlix är den enda person som Diane regelbundet har kontakt med och han besöker henne nästan dagligen.

Diane är ägare av ett bokcafé i Paris med namnet Lyckliga människor läser och dricker kaffe, varav bokens titel, men efter olyckan har hon inte orkat arbeta och det är främst Fèlix som skött om caféet. Diane börjar dock tröttna på Fèlix omsorger och hans försök att få ut henne ur huset. Hon bestämmer sig därför för att resa bort på obestämd tid för att få vara ifred. Resmålet blir en liten ort på Irland dit hon reser trots Fèlix och hennes föräldrars protester. Hennes hyresvärdar är mycket omtänksamma och trevliga, men deras brorson, som blir hennes granne, är desto otrevligare och ett orosmoment i hennes annars lugna tillvaro.

Lyckliga människor läser och dricker kaffe är en roman om att försöka gå vidare efter en stor förlust, att lära sig leva med sin sorg och stå på egna ben. Men romanen har trots det tunga ämnet en lättsam ton, humoristiska inslag och hopp utan att trivialisera huvudpersonens sorg. Är det möjligt för Diane att släppa taget och gå vidare?

Audience:

Tags:

Review by: Kristinestads bibliotek Tuesday, July 5, 2016