Levande och döda i Winsford

Psykologisk thriller om svenska hemligheter ute på den engelska landsbygden.

En dimmig kväll i november anländer en svensk TV-värdinna till sydvästra England. Med sig har hon en hund och två resväskor - sin egen och sin mans. För de nyfikna ortsborna presenterar hon sig som en författare, och hittar samtidigt på ett nytt namn: Maria Anderson. I ett ensligt beläget hus ute på heden bosätter hon sig och börjar läsa igenom makens gamla dagböcker. 

Vad Marias egentliga intentioner är, får läsaren till en början inte veta. Men läget trappas småningom upp, när den stillsamma vardagen i Winsford störs av att Maria hittar en död, men oskadad fasan framför ytterdörren. Tanken om att det bara är ett vilddjur som släpat med sig fågeln är otänkbar. Några dagar senare får Maria kryptiska e-mail och upptäcker en suspekt hyrbil. Har hennes förflutna slutligen kommit ikapp henne? Och var finns hennes man?

Håkan Nessers roman Levande och döda i Winsford ger en kuslig bild av den vida, engelska landsbygden. Romanen kan ses som en psykologisk thriller, men också annat ryms mellan pärmarna. Däribland ger de gotiska skildringarna av dimmiga, ödsliga hedar och en deckargåta i Marocko en fördjupad bild av huvudpersonen Marias liv.

Audience:

Tags:

Review by: Kristinestads bibliotek Friday, June 10, 2016