Lainaustietoa ja palvelut

Närpiön kirjastojen lainausohjeet ja muita palveluja

Kirjastokortti

Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja on aina näytettävä lainattaessa. Kortti on voimassa Närpiön kaikissa kirjastoissa.  Alle 15-vuotiaan hakiessa kirjastokorttia, hakulomakkeella tulee olla huoltajan allekirjoitus, jotta oma kortti voidaan myöntää. Huoltaja vastaa kortilla tehdyistä lainoista. Kirjastokorttia ei anneta alle 7-vuotiaille. Kirjastokortin katoamisesta on välittömästi ilmoitettava kirjastolle. Kortinhaltija ei ole enää ilmoituksen jälkeen vastuussa kortin mahdollisesta väärinkäytöstä. Uuden kirjastokortin saa maksua vastaan. Nimen- ja osoitteenmuutokset on aina ilmoitettava kirjastolle.

Laina-aika

Normaali laina-aika on neljä viikkoa, mutta DVD:n ja videoiden osalta kuitenkin kaksi viikkoa. Kysyttyjä kurssikirjoja lainataan 2 viikoksi. Lainan eräpäivä ilmenee aina lainauksen yhteydessä saatavasta kuitista. Jollei kirjaan tai muuhun aineistoon ole varausta, laina voidaan uusia myös puhelimitse tai sähköpostitse. Lainan uusimiseen ja aineiston varaukseen Internetin kautta vaaditaan PIN-koodi kirjastokortin lisäksi.

Lainattu aineisto voidaan palauttaa mihin tahansa kirjastoon kunnan alueella.

Myöhästymismaksu on 2,00 € kultakin lähetetyltä muistutuskirjeeltä. Jos aineistoa ei ole palautettu kolmen muistutuksen jälkeen, kortinhaltija menettää lainaoikeutensa siihen saakka, kunnes aineisto on palautettu ja kaikki maksut maksettu. Tärveltynyt tai kadonnut aineisto on korvattava sen hankintahinnan mukaisesti.

Kaukopalvelu

Tarvittaessa kaukolainaamme aineistoa asiakkaillemme ja lähetämme kaukolainoja muille kirjastoille maksutta. Jos haluat kaukolainata aineistoa, jota meidän kirjastossamme ei ole, ota yhteyttä kirjastoon niin teemme kaukolainatilauksen.

Kaukolaina maksaa vähintään 3 euroa / kpl, hinnat riippuvat lähettäjäkirjaston mahdollisista maksuista. Kaukopalvelutilaus ei maksa mitään, maksat vasta kun saat tilatun aineiston.

Muille kirjastoille lähetämme maksutta kaukolainoina aineistoa, jota muutkin asiakkaat voivat lainata kirjastoistamme. Käsikirjastoaineistoa ja kotiseutukokoelman aineistoa ei kaukolainata. Laina-aika on sama kuin tavalliset laina-ajat. Emme kaukolainaa suoraan yksityishenkilöille, ainoastaan toisen kirjaston välityksellä. Ota yhteyttä pääkirjastoomme jos haluat kaukolainata meiltä!


Palvelut

Kirjastossa on monipuolinen valikoima kirjoja, elokuvia, musiikkia ja lehtiä kaiken ikäisille. Meillä on myös muita palveluja:

-Pääkirjastossa on ilmainen WiFi asiakkaiden käytettävissä.

-Pääkirjastossa on kolme tietokonetta Internet-käyttöön. Kahdella koneella voi myös käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa.

-Kopiointi, pääkirjastossa on kävijöiden käytettävissä oleva kopiokone. Mustavalkoiset kopiot maksavat 40 senttiä sivulta.

-Sähkönkulutusmittari , pääkirjastolla on sähkönkulutusmittari, jota voi lainata kahdeksi viikoksi.


Luckan i Sydösterbotten palvelee pääkirjastossa kuun ensimmäisenä tiistaina.
Celian valikoimaan kuuluu yli 40 000 kirjaa kattavasti eri aloilta – tietokirjoja, runoja, satuja, dekkareita, elämäkertoja, historiaa, viihdekirjallisuutta, Finlandia-palkittuja teoksia ja paljon muuta. Määrä kasvaa jatkuvasti, vuosittain noin 2000 kirjalla. Kirjat tuotetaan lukemisesteisille saavutettavaan muotoon: ääni-, piste- tai e-kirjoiksi.

Kauno- ja tietokirjallisuuden ohella Celia tuottaa myös oppikirjoja eri kouluasteille. Peruskoulun ja toisen asteen oppikirjat ovat maksullisia, korkeakouluopiskelijoiden kirjat maksuttomia.

Celian äänikirjojen käyttäjäksi voi liittyä helposti kirjastossa. Kirjoja saavat käyttää kaikki sellaiset henikilöt, jolla on lukemiseste eli joille tavallisen tekstin lukeminen on vaikeaa.

 


E-lehdet

Närpiön kaupunginkirjasto tarjoaa nyt asiakkailleen sähköisiä sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. PressReader on sovellus joka sisältää yli 5000 lehteä 100 maasta ja 60 kielellä. Kun käytät PressReader-sovellusta voit ladata lehtiä omaan älypuhelimeen, tablettiin tai kannettavaan tietokoneeseen. Kun olet ladannut tietyn lehden numeron se jää laitteeseen kunnes itse poistat sen. Sen jälkeen kun olet käynyt kirjastossa voit vielä 72 tunnin ajan ladata lisää lehtiä laitteellesi. PressReaderia varten on langattomia verkkoja pääkirjaston lisäksi myös Yttermarkin, Ylimarkun ja Pirttikylän kirjastoissa.

Tee näin:

  • Lataa ilmainen PressReader-sovellus laitteellesi
  • Yhdistä laitteesi kirjaston langattomaan verkkoon Guest

Salasanan saat kirjaston henkilökunnalta.

  • Avaa PressReader ja lataa suosikkilehtesi laitteellesi

Närpiössä puhutaan paljon kieliä ja tämän vuoksi on ilo kertoa että PressReader-sovelluksen avulla löytyy ilmaisia lehtiä muun muassa seuraavilla kielillä: ruotsi, suomi, englanti, bosnia, kroatia, arabia, latvia, venäjä, hollanti, espanja, thai ja vietnami.Ellibsin e-kirjat

Voit lainata suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä e-kirjoja, suomalaisen e-kirjapalvelun Ellibsin kautta. Ellibsin e-kirjat ovat epub- tai pdf-muodossa ja ne voi ladata omalle tietokoneelle. Osaa e-kirjoista on mahdollista lukea myös online-tilassa eli verkkoyhteydellä ilman lukuohjelman lataamista.

E-kirjoja ja e-äänikirjoja lainaamaan pääsevät kaikki Fredrika-kirjastojen asiakkaat, joilla on oma PIN-koodi. Asiakas voi valita laina-ajaksi 7 tai 28 päivää. Kirjoissa voi olla vain yksi yhtäaikainen lainaaja per kirja. Lainassa olevia kirjoja voi varata. Asiakkaalla voi olla max. 5 yhtäaikaista lainaa ja 7 varausta.Elibin ruotsinkieliset e-kirjat

E-kirja on useimmiten EPub- tai pdf-muodossa ja sen voi ladata omalle tietokoneelle. Osaa e-kirjoista on mahdollista lukea myös online-tilassa eli verkkoyhteydellä ilman lukuohjelman lataamista. E-äänikirjan kuuntelemisen aikana internetyhteyden tulee olla päällä.

E-kirjoja ja e-äänikirjoja lainaamaan pääsevät kaikki Fredrika-kirjastojen asiakkaat, joilla on oma PIN-koodi. Lainausaika on 28 päivää. Voit lainata yhden kirjan/viikko.