Lästips från Litteraturdagarna

Män och mansroller.

Horisont var ett tacksamt tema för litteraturdagarna. Många av författarna använde också temat i sina presentationer. En rubrik var "Horisonten når vi aldrig, den reser sig alltid framför oss. Om att hitta fram och tappa bort sig". Sara Jungersten framhöll i sitt anförande att det kanske rentav är önskvärt att man tappar bort sig ibland. Det jag personligen fäste mig vid var de manliga författarna som berättade om mansrollen och mäns upplevelser, från kaxige Zlatan, genom David Lagercrantz berättelse till den mera försynte småbrukarsonen i Tomas Bannerheds roman.

Lästips: Om män och mansroller

Tomas Bannerhed, Augustpristagare 2011 för romanen ”Korparna”. Den skildrar ett småbrukarsamhälle  på utdöende under 1970-talet.  Sonen har ingen lust att överta småbruket men traditionen och arvet ligger som ett tungt ok över honom, en nog så bekant företeelse även i våra trakter.  Naturen  och fågelivet blir en tröst för den ovillige arvtagaren .

En helt annan mansroll presenterar David Lagercrantz i sin bok med titeln: ”Jag är Zlatan Ibrahimovic : min historia”. Lagercrantz har i krupit under skinnet på Zlatan och skrivit en bok som känns äkta. Zlatan Ibrahimovic har inte haft en till alla delar idealisk barndom, han har ett humör som får det att hetta till både på fotbollsplanen och utanför.  Zlatan berättar om de fina familjerna som försökte stänga honom ute från Malmö FF.s juniorlag, därför att han var annorlunda. Vi möter också en annan Zlatan än den tuffe fotbollskillen, en Zlatan som värdesätter sin familj och älskar sina söner.

Jens Liljestrand skriver om män som har sång och musik som intresse i romanen ”Adonis.” Åtta unga män bildar dubbelkvartetten Adonis.  De är olika personligheter, har olika bakgrund och värderingar men tillsammans sjöng de  väldigt bra på 1990-talet, uppnådde en viss popularitet och framträdde till och med i USA. Efter den resan splittrades gruppen och har inte setts på länge, men nu är de alla inbjudna av en av medlemmarna Bengt, till hans sommarstuga. En av dem finns inte mer och de inser alla att ungdomens tid är förbi. Romanen är en kollektivroman där de alla får komma till tals. De bär alla på en gemensam hemlighet, som en del försöker glömma och andra inte kan glömma.

Mikael Bergstrand skriver något han själv kallar ”gubblitt”. Romanen ”Delhis vackraste händer” handlar om Göran Borg, en vanlig man som inte lever upp till bilden av en lyckad medelålders man.  Göran kan inte glömma sin fru fast det är länge sedan de skiljdes, han gör inte direkt karriär på jobbet, tvärtom – han får sparken. Ganska missmodig går han med på att träffa en gammal vän som är reseledare, han föreslår att Göran kommer med till Indien. Indien är stort, bullrigt och luktar. Göran blir både sjuk och lämnas ensam, men möter också Yogi som tar honom med till det ”riktiga” Indien där han träffar skönheten Preeti. Göran blir förälskad men det finns ett hinder, Preeti är gift med en betydelsefull affärsman.

Ulf Stark en av Sveriges främsta och roligaste barnboksförfattare  har skrivit bilderboken ”Diktatorn”.  med Linda Bondestam som illustratör. Boken handlar om en liten tyrann som går i dagis och vill bestämma allting. Det är roligt till en början, men skall man bestämma allt blir det ganska ensamt till slut och Sirkka med de blåbärsblå ögonen kan han inte kommendera att bli hans vän.
Läs också Jonas Karlssons noveller ”Spelreglerna” och Fred Forsells  humoristiska novellsamling: ”Vanlig som ett munsår i februari”.

Läs också om Mariehamns litteraturdagar

 

Text: Stadsbiblioteket i Jakobstad, 2012

 1. Korparna

  Subtitle: roman
  By: Bannerhed, Tomas
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 2. Jag är Zlatan Ibrahimovic

  Subtitle: min historia
  By: Ibrahimovic, Zlatan
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 79.31
  Available as: Book
 3. Adonis

  By: Liljestrand, Jens
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 4. Delhis vackraste händer

  By: Bergstrand, Mikael
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 5. Diktatorn

  By: Stark, Ulf
  Language:
  Swedish
  Published: 2010
  Classification: 84.3101
  Available as: Book
 6. Spelreglerna

  Subtitle: noveller
  By: Karlsson, Jonas
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 84.31
  Available as: Book