Läst och lättläst

Lisen Sundqvist skriver om läsning och lättläst - Biblioteket är öppet för alla brukar man säga och för oss invanda biblioteksanvändare är det bara att nicka förstrött: visst, så är det.


Böcker i långa rader är det man oftast ser för sin inre syn och är man mångårig läsare med fler bibliotekskort i fickan än bank- och kreditkort är denna syn oftast ackompanjerad av en känsla av vällust, ibland blandad med den åga man kan känna inför det faktum att det finns så mycket böcker och så litet tid. Fast under de mörka, långa novemberkvällarna är det många av oss som ankrar oss vid en bokhög på nattduksbordet bredvid sängen i trygg förvissning om att det ändå inte finns nåt att skåda på utsidan av stugans fyra väggar.

Som så många andra besökte jag bokmässan i Helsingfors med dess myckenhet av läsvärda, vackra böcker och likaså stora utbud av läsvärda, mer eller mindre vackra författare. Det är alltid värt att ta chansen att höra författare tala om sina böcker, kanske få syn på nåt annat än det man förväntar sig av sin läsupplevelse och möjligen lära sig nåt om skrivandets process, vilken möda som ligger bakom en bok som man kanske ägnar några kvällar innan man griper sig nästa bok an. 

För alla är läsandet inte förknippat med idel positiva känslor. Det är kanske svårt att läsa, det finns svåra ord, långa meningar, knepiga satskonstruktioner och handlingen kanske hoppar fram och tillbaka i kronologin. En verksamhet som för den ene känns mödolös och rolig kan kännas oöverkomlig för en annan.

Det är bland annat därför det finns lättläst litteratur, s.k. LL-böcker. På bokmässan hörde jag en diskussion med författarna Peter Sandström och Jolin Slotte, som förutom att de båda själva skriver skönlitteratur och kommit ut med varsin bok i höst (Transparant blanche respektive Närhelst hon kommer) också samarbetat med förlaget Lärum som ger ut lättlästa böcker och bearbetat varsin bok. Peter Sandström har gjort en LL-version av Kjell Westös Där vi en gång gått och Jolin Slotte Birgitta Bouchts Tusenblad. Jag var glad att LL-böckerna fick sin plats på bokmässan, det är en genre som många glömmer bort att överhuvudtaget finns.

Poängen med LL-böcker, vare sig det är frågan om bearbetningar eller böcker skrivna direkt som lättläst litteratur, är att fler människor ska ha möjligheten till egna läsupplevelser och kunna upptäcka berättelsernas magi, oberoende av om man lider av funktionshinder, har läs- och skrivsvårigheter eller kanske lär sig svenska som ett främmande språk. Själv har jag arbetat med invandrare, en växande grupp biblioteksanvändare som också ska ha rätt att upptäcka både litteraturen och därigenom också det samhälle och den historia som format det samhälle vi lever i idag.

För ett par år sedan hade den nordiska biblioteksveckan valt boken Jag är Zlatan som temabok. Den finns också som lättläst och via den texten förde vi en intressant diskussion kring frågor om utanförskap, synen på invandrare och religion, men också förhållandet mellan fäder och söner. Att tala om föräldraskap, och hur det är att vara barn, om föräldrastöd eller bristen på detsamma när det gäller vilken väg man väljer i livet, är spännande. Och en punkt där vi alla kan mötas, alla har eller har haft föräldrar, många har barn. Utan Zlatans LL-bok hade vi inte kunnat mötas i den diskussionen.

Text: Lisen Sundqvist, kulturarbetare

 1. Jag är Zlatan

  By: Wänblad, Mats
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 79.31
  Available as: Book, easy reading
 2. Där vi en gång gått

  By: Westö, Kjell
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: 84.31
  Available as: Book, easy reading
 3. Tusenblad

  By: Boucht, Birgitta
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: 84.3105
  Available as: Book, easy reading

Audience:

Tags:

Written by: Lisen Sundqvist Wednesday, November 5, 2014