Läs Shakespeare på plattan!

I april har det gått 400 år sedan Shakespeare dog. Läs någon av hans pjäser som e-bok.

Den 23 april 2016 är det 400 år sedan Shakespeare dog. Shakespeares pjäser är ständigt aktuella och spelas på scener världen över. Ett sätt att ta del av Shakespeares texter är att läsa dem som e-böcker. De flesta finns fritt tillgängliga på webben. På Projekt Runeberg hittar du bl.a. Carl August Hagbergs översättning av pjäserna.

Du kan också ladda ner dem som e-böcker på Elib. Här är ett urval av hans mest kända pjäser, med länkar till Elib:

Hamlet
Hamlet

"Det finns utan tvekan inget skönlitterärt verk som så ofta citeras som William Shakespeares Hamlet. Pjäsen är hans längsta och en av de mest kraftfulla och inflytelserika tragedierna som skrivits på engelska, med en handling som tycks kunna återberättas och adapteras i ständigt nya former. Pjäsen var även en av Shakespeares mest populära under hans levnadstid och rankas som en av hans mest spelade på teatrar världen runt."

 

Kung Lear

Kung Lear

"Kung Lear är Shakespeares dystraste och mest djupsinniga tragedi och en brännande dramatisering av mänsklig galenskap. Den utforskar familjens beskaffenhet och blandar passion med poesi och mörk humor."

 

 

Othello
Othello

"På grund av sin mångbottnade skildring av tidlösa teman som rasism, kärlek, svartsjuka och svek sätts Othello fortfarande ofta upp på teatrar världen runt och har legat till grund för otaliga böcker och filmatiseringar."

 

 

 

Romeo och Julia

Romeo och Julia

"Romeo och Julia är tveklöst den främsta kärleksberättelsen som någonsin skrivits. [...]  Det är en bländande skildring av passion och hat, fräck komedi och stor tragik."

 

 

Så tuktas en argbigga
 

Så tuktas en argbigga

"Så tuktas en argbigga är en grov och omtumlande fars centrerad kring en livlig kamp mellan könen, fylld av action och fräck humor. [...] Det här är en utmärkt pjäs när man vill lära känna Shakespeares komedier."

Citaten är hämtade från Telegram Förlags beskrivningar av pjäserna.

Audience:

Tags:

Written by: Anna Gripenberg Wednesday, April 13, 2016