Kyynelten kallio

Kertomuksia seksistä ja väkivallasta

Vuonna 1665 pappilanrengit Heikki Pekanpoika ja Heikki Mikonpoika marssitettiin roviolle Taivassalon pitäjässä Kyynelten kallioksi nimetyllä mestauspaikalla. He olivat Suomen ensimmäiset nimeltä tunnetut homot.

Teemu Keskisarjan kirja Kyynelten kallio kertoo 1600- ja 1700-luvuilla eläneiden tavallisten suomalaisten tekemistä rikoksista. Nykyihminen saattaa kuvitella keksineensä hurjimmat rikokset ja värikkään seksielämän, mutta osattiin sitä ennen vanhaankin aiheuttaa skandaaleja. Kun Johan Anttolilta kysyttiin Vöyrin käräjillä vuonna 1733 oliko hän lukenut aamurukouksensa, vastasi Anttoli kieltävästi: hän oli saanut tarpeekseen maailmasta ja Jumalasta. Raamattua hän piti ihmisen kirjoittamana nimismiehen ja kirkkoherran kauhistukseksi.

Kirja on jaettu seitsemään osaan, joista jokainen käsittelee eri rikosta. Keskisarja viljelee tarinoidensa lomaan mielenkiintoista taustatietoa myös 1700-luvun suomalaisten jokapäiväisestä elämästä vangiten lukijan mielenkiinnon. Esimerkiksi kirkkoherra Henrik Floreniuksen aviorikoksesta ja sitä seuranneesta tragediasta kertovaa tarinaa lukee kuin rikosromaania ikään.

Myikö Johan Gottfried Ekelod todellakin sielunsa paholaiselle? Missä vihittiin Suomen ensimmäinen naispari? Mitä Junttilan talon piika näki marraskuisena aamuna navetassa? Mikä oli suomalaisten yleisin rikos? 1700-luvulla eläneiden suomalaisten elämä on ollut paljon värikkäämpi, kuin arvata saattaa.

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Wednesday, June 20, 2012