Kysy Astronautilta

Sata kysymystä astronautin elämästä - Tim Peake vastaa

50 vuotta sitten Neil Armstrong astui Kuun pinnalle matkattuaan avaruuteen Apollo 11 kyydissä. Avaruudessa matkustaminen onkin yksi ihmiskunnan suurimmista saavutuksista. Tulevien vuosikymmenien aikana todennäköisesti tullaan käymään Marsissa ja perustamaan tukikohtia Kuuhun. Miten siis astronautiksi pääsee ja mitä he avaruudessa tekevät? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaukset kertoo brittiläinen astronautti Tim Peake, joka työskenteli 186 päivää avaruudessa ISS-asemalla.

Valmistautuminen ja koulutus avaruusmatkalle kestää vuosia. Vaativat testit vedessä, luolissa ja pakkasessa auttavat astronautteja kestämään rankkojakin ääriolosuhteita. Peake kertoo muun muassa millaiselta tuntui avaruusraketin laukaisu isoine g-voimineen ja sopeutuminen avaruuden painottomuuteen. Eläminen ja työskentely avaruusasemalla oli pitkälti minuutilleen aikataulutettua ja hän käyttikin vähäisen vapaa-aikansa valokuvaamiseen. Fyysisesti rankinta astronautille on palaaminen Maan ilmakehään ja siihen tottuminen uudelleen.

Kirjassa vastataan 100 kysymykseen astronautin elämästä. Luettuani kirjan tuntui kuin itsekin olisin melkein käynyt avaruudessa. Suosittelen kirjaa kaikille avaruusmatkustamisesta kiinnostuneille. Kirja sopii luettavaksi niin aikuisille kuin nuorisollekin.