Kuolemanjärvi

Ylikomisario Chen Caon loman keskeyttää tehtaanjohtajan murha.

Ylikomisario Chenin tapaamme ensimmäistä kertaa kirjassa Punaisen sankarittaren kuolema joka ilmestyi vuonna 2005. Kuolemanjärvi on runoutta harrastavan ylikomisario Chen Caon seitsemäs tutkimus. Kyseessä on yhteiskuntakriittinen dekkari joka on höystetty päähenkilön, ylikomisario Chenin, omilla sekä muiden runoilla.

Toveri pääsihteeri Zhao, eläkkeellä oleva puolueen entinen kurinpitolautakunnan pääsihteeri, tarjoaa ylikomisario Chenille Wuxin puoluekaaderien virkistyskeskuksessa järjestettyä lomaansa. Zhaolla kun ei ole aikaa ottaa vastaan kyseistä lomaa. Niinpä Chen saapuu Wuxin puoluekaaderien virkistyskeskukseen loman viettoon. Normaalisti Chen ei olisi päässyt keskukseen sillä vain tietyn tason puoluekaadereilla oli siihen oikeus. Ajatuksena oli että Chen tosiaan olisi lomalla mutta toisin kävi.

Pian läheisen tehtaan johtaja murhataan ja Chen tapaa kauniin Shanshanin joka työskentelee kyseisessä tehtaassa ja Chen ei malta olla tutkimatta tapausta epävirallisesti. Apunaan Chenillä on tällä kertaa Wuxin poliisilaitoksella työskentelevä ylikonstaapeli Huang joka on Chenin suuri ihailija.

Qiu Xiaolong on Shanghaissa syntynyt ja vuodesta 1988 Yhdysvalloissa asunut runoilija, kääntäjä ja kirjallisuuden tutkija. Chen Caon tutkimuksista kertovat kirjat ovat käännetty useille kielille, myös kiinaksi. Qiun yhteiskunnalliset analyysit ovat kuitenkin olleet liian tarkkanäköiset joten kiinankielisissä versioissa sisältöä on muokattu paremmin sopiviksi.

Suomennetut Chen Caosta kertovat kirjat:

Punaisen sankarittaren kuolema, 2005, suom. Jaakko Kankaanpää
(Death of a red heroine, 2000)

Punaisen merkin tanssija, 2006, suom. Leena Peltomaa
(The loyal character dancer, 2002)

Musta sydän, 2007, suom. Juhani Lindholm
(When red is black, 2004)

Kahden kaupungin tarina, 2008, suom. Kristiina Savikurki
(The case of two cities, 2006)

Punapukuiset naiset, 2009, suom. Kristiina Savikurki
(Red mandarin dress, 2007)

Tapaus Mao, 2010, suom. Katariina Kaila
(The Mao case, 2009)

Kuolemanjärvi, 2013, suom. Oona Timonen
(Don’t cry, Tai Lake, 2012)