Krigsmans tid

Prisbelönad faktabok om rotesoldaternas värld, villkor och verklighet i Nykarleby socken 1734-1810.

Krigsmans tid (2013) och är en sammanfattning av 26 års forskning kring det ständiga knekthållet och förhållandena i Nykarleby socken 1734-1810.

Ulf Smedberg skriver om rotesoldatens värld, villkor och verklighet från antagning till avgång. Soldatens härstamning och familjebild men också förhållandena i krig och fred behandlas.
I boken skildras rotesoldatens anpassning till rollen som krigsmaktens synliga representant hos landsbygdsbefolkningen. Det här kom även att forma den påtvingade symbiosen mellan krigsmakten och bondesamhället. Utgående från soldattorpens lägen och förhållandena där blev också människorna som bodde i soldattorpen intressanta. Smedberg har försökt belysa tidsperioden och en mycket omfattande matrikeldel, innefattande personuppgifter för drygt 300 man, avslutar det digra verket.

Tabeller, kartor och fotografier både i svartvitt och färg bidrar till att göra boken intressant. Boken är en mycket informativ källa för släktforskare också.


Ulf Smedberg (f. 1945) är filosofie magister i historia och pensionerad lektor bosatt i Nykarleby.

5.2.2015 tilldelade Svenska Litteratursällskapet Ulf Smedberg pris ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond för faktaboken Krigsmans tid.

 

 

nykarleby/krigsmanstid


 

 

 

 

 

 

Bokreleasen av Krigsmans tid i Nykarleby stadsbibliotek lördag 14.12.2013. 

Audience:

Tags:

Review by: Biblioteken i Nykarleby Friday, February 6, 2015