Korsnäs bibliotek öppnande på nytt

Korsnäs bibliotek öppnade på nytt i den grundrenoverade biblioteksfastigheten den 1 september, efter ett år i tillfälliga lokaler.

Korsnäs bibliotek öppnade på nytt i den grundrenoverade biblioteksfastigheten den 1. september, efter ett år i tillfälliga lokaler. Nu får både besökare och personal njuta av att vistas och arbeta i det ljusa, fina biblioteket, som genomgått en stor förändring, trots att ytterväggarna är de samma. (Det är bara personalen som är gammal, om vi säger så...) Designer och formgivare Pia Holm, bosatt i Dragsfjärd, har planerat inredningen. Pia Holm jobbar med design, inredning och illustration, samtidigt som hon gör egna konstnärliga projekt och drar kreativa verkstäder med olika åldersgrupper.

graffiti
Biblioteksbyggnaden i Korsnäs är bekant för Pia, eftersom hon vuxit upp i byn. Hon tyckte det var intressant att tillföra en enhetligt fräsch inredningsplan och samtidigt ta fasta på sådant som är specifikt för just Korsnäs både kulturellt, historiskt och geografiskt. Att utarbeta ett koncept för olika områden i biblioteket (t.ex. barn- , läse-, studieavdelning etc) är något som Pia ansåg vara viktigt.

Under våren hölls en graffitikurs i samarbete med Österbottens förbunds projekt Multikulturforum, där biblioteket medverkar. Kommunens ungdomar, de flesta från asylcentralen, målade i bokbussgaraget, med Ilkka Iijalainen och Simon Andersson som handledare. Snabbt åstadkom man detta fina konstverk, som nu är upphängt på ungdomssidans vägg och finns som tyg på kuddar i en bekväm ungdomssoffa.

sagotak
I juni höll Pia Holm workshopar i kommunens dagisar och skapade tygtryck tillsammans med barnen. Pia fogade samman alla barns små konstverk till detta fina sagotak på barnsidan. Det invigdes i september med besök av Wasa teaters Nina Dahl-Tallgren, som framförde Mamma Mu läser, under taket. Och sedan dracks det äppelmust och åts det minicupcakes med sagotema från Mathantverk. Vi är så nöjda och glada att vi nu har ett bibliotek där alla kan trivas!

Skrivet av: Carola Bäckström den 6 oktober 2016