Kom med mig

Hur utspridd är den organiserade brottsligheten i Italien? Vad händer med de som försöker få till stånd ett bättre Italien?

Roberto Saviano var medarbetare i det italienska TV-programmet Vieni via con me (Kom med mig) som gjorde avslöjanden om korruption, maktmissbruk och orättvisa i dagens Italien. Denna bok baserar sig på de berättelser som Saviano bidrog med i programmet.

Boken ger en mindre smickrande bild av Italien. Det handlar om mordförsök och smutskastningskampanjer mot domare och utredare som undersöker maffians affärer. Illegala avfall som hanteras av kriminella organisationer på ett sätt som får det att krypa längs ryggraden. Giftigt avfall används till exempel till att bygga vägar, hyreshus och till och med skolgårdar. Avfallet dumpas lite här och där utan hänsyn till vad giftet gör med marken och vattnet. Sophanteringen fungerar inte och överfulla soptippar tvingas stänga.

Saviano skriver:
Det finns sextonåringar, födda i Neapel, som aldrig har sett sin stad fri från avfall”.
(s.97)

Roberto Saviano har bland annat skrivit reportageboken Gomorra som behandlar den napolitanska maffians affärer och metoder. Saviano berättade i en intervju (My life under armed guard) i tidningen The Guardian i januari 2015 om hur hans liv förändrats sedan han skrev Gomorra. Han lever under konstant polisbeskydd och allt han gör måste planeras på förhand.

Audience:

Tags:

Review by: Johanna Vidjeskog Tuesday, May 26, 2015