Kohti ikuisuutta

”Emme edelleenkään tiedä, minne me tai maailmankaikkeus matkaamme, mutta ei ole mitään syytä olla taittamatta taivalta iloisin mielin.”

Avaruustähtitieteen professori (emeritus) Esko Valtaoja, 66, on pessimistien ja maailmanlopun ennustajien keskellä harvinainen poikkeus. Hän on iloinen optimisti. Valtaojan uusin kirja Kohti ikuisuutta jatkaa hänelle tyypillisesti tieteen kansantajuistamista.

Onko ihmiskunnalla tulevaisuutta? Monen mielestä se on jo allekirjoittanut oman kuolemantuomionsa. Vai elämmekö sittenkin kaikkein parhaita aikoja? Ainakin luonnonvarojen loppumisen ja väestöräjähdyksen aiheuttamaa maailmanloppua on lykätty jo monta kertaa. Historiallisin esimerkein Valtaoja osoittaa, että ihmiskunta on mennyt hurjasti eteenpäin tavalla, jota esimerkiksi sata vuotta sitten ei osattu kuvitellakaan. Pessimistit ovat olleet väärässä.

Esko Valtaoja raottaa ikuisuuden esirippua ja uskoo ihmiskunnan menevän kohti parempaa kuten on tähänkin asti mennyt. Väitteensä hän todistaa tutkimustuloksilla. Valtaoja uskoo ihmiskunnan pystyvän selvittämään tämänhetkiset haasteensa teknologian ja parempien ratkaisujen myötä. "Teknologia on kuitenkin vain väline, se ei yksin pelasta maailmaa. Teknologia antaa mahdollisuudet, ja on meistä kiinni, hyödynnämmekö niitä."

Hänellä on myös vakaa käsitys siitä, miten oikea tieto ja järki pitävät pintansa nykymenossa. Resepti on yksinkertainen: pitäisi hidastaa tahtia ja malttaa ajatella.

Audience:

Tags:

Review by: Kristiinankaupungin kirjasto Friday, December 1, 2017