Keskiyön kirjasto

Keskiyön kirjastossa on kaikki mahdolliset elämät, joita olisit voinut elää. Minkä kirjan sinä valitsisit?

Kolmikymppinen Nora on elämässään umpikujassa. Viimeisen takaiskun jälkeen hän päätyy tekemään itsemurhan. Herätessään hän onkin joutunut eräänlaiseen välitilaan. Siellä hänet vastaanottaa entinen koulukirjastonhoitaja rouva Elm, jonka tehtävänä on selittää hämmentyneelle Noralle Keskiyön kirjaston mahdollisuudet.

Nora saa nimittäin mahdollisuuden kokeilla elämiä, joita hän olisi voinut elää valitessaan jonkun asian toisin. Jos hän ei olisikaan lopettanut uimista, vaan tähdännyt olympialaisiin? Mitä jos hän olisikin jatkanut soittamista bändissä? Kaikkiin näihin Nora saa vastauksen. Lukemalla kirjaa, hän tempautuu mukaan elämään, joka on eri raiteilla kuin hänen ”juuri-elämänsä”. Ennen valitsemista hän tulee lukeneeksi katumuksen kirjaa, jossa on listattuna kaikki asiat, niin pienet kuin suuretkin, joita hän on elämänsä aikana katunut. Sen voima musertaa, mutta pikkuhiljaa kirja kevenee. Mikä on se elämä, jota Noran olisi kuulunut elää?

Tällaisia kirjoja tulee harvoin vastaan. Niin kuin Matt Haigin edellinen mestariteos, Kuinka aika pysäytetään, on myös tämä kirja todella upeaa luettavaa! Sen lukemisesta nauttii todella, eikä sen haluaisi loppuvan, mutta samalla tulee jatkuvasti luettua lisää. Tällainen kirja luo toivoa, mikä on sitä, mitä me tällaisena aikana tarvitsemme.