Kerstin Thorvall : uppror i skärt och svart

Den första biografin över författaren Kerstin Thorvall.

För den som följt med Kerstin Thorvalls författarskap, från barn- och tonårsböcker till självbiografiska romaner, känns det som en aha-upplevelse att läsa Beata Arnborgs biografi. Det har inte tidigare skrivits någon regelrätt biografi över Thorvall. 2011 utkom en intervjubok skriven av Åsa Mattsson: Dagarna med Kerstin.

Kerstin Thorvall skrev så gott som alltid självutlämnande och blev både älskad och kritiserad för detta. Thorvalls son har i sina roman Uppväxt vittnat om hur svårt det var att växa upp med en minst sagt obalanserad mamma.

Det finns en stor bredd i hennes författarskap. Hon har skrivit böcker om småbarn, tonåringar, unga kvinnor, medelålders kvinnor och en bok om sig själv på ålderns höst. Thorvall började som modetecknare och illustrerade många av sina böcker.

När man läser autofiktion vacklar man ofta mellan viljan att ta till sig och skjuta ifrån sig. Därför är det skönt att kunna kliva ut ur författarens grepp och betrakta det hela med en annan människas ögon och tolkningar men ur en annan synvinkel än recensentens.

Efter att ha läst biografin vill jag gärna läsa Thorvalls böcker på nytt och kommer säkert att läsa dem med helt andra ögon. 

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Klockars-Othman Friday, January 10, 2014