Kati i Amerika

Kvicka repliker och humoristiska situationer varvas med allvarliga diskussioner då Kati besöker Amerika i en av Astrid Lindgrens mindre kända böcker.

De flesta har troligen läst en bok av Astrid Lindgren eller åtminstone hört talas om någon av hennes påhittade karaktärer, så som Emil i Lönneberga eller Lotta på Bråkmakargatan. Det finns dock en bokserie som hamnat lite i skymundan i jämförelse med de berättelser som blivit filmatiserade, nämligen historierna om Kati.

Trilogin om Kati riktar sig mot lite äldre ungdomar, men är ändå minst lika finurlig och fascinerande som många andra av Lindgrens verk. Böckerna skrevs på 1950-talet då utlandsresor börjat bli vanligare men ännu sågs som något exotiskt och spännande. I böckerna har Kati turen att bege sig till Amerika tillsammans med sin moster (Kati i Amerika, 1950), till Italien efter att hon vunnit på en tipslott (Kati på Kaptensgatan, senare kallad Kati i Italien, 1952) och till Paris tillsammans med pojkvännen (Kati i Paris, 1953).

Första delen i serien, Kati i Amerika, handlar om hur svenska Kati upplever samhället i Amerika, där rasism ännu på 1950-talet var tydligt framkommande. Kati lär också känna en snygg amerikan när hon så sofistikerat beslutar sig för att testa på den amerikanska "dejtingkulturen". Tillsammans åker paret på en roadtrip i ett försök att slippa bort från Katis moster. Trots flera allvarliga ämnen så kryllar romanen av humoristiska situationer, där Kati med sin kvicka tunga står på sig mot snäsvisa amerikaner och sin pinsamma moster.

Trilogin om Kati

Kati i Amerika (1950)
Kati på Kaptensgatan (1952, även kallad Kati i Italien)
Kati i Paris (1953)

Audience:

Tags:

Review by: Stadsbiblioteket i Kristinestad Thursday, June 8, 2017