Kairo

Litteraturcirkeln i Stadsbiblioteket i Jakobstad styrde kosan till Egyptens huvudstad Kairo, staden som kallats både "Egyptens Babylon" och "minareternas stad".

Då Naguib Mahfouz tilldelades Nobels litteraturpris år 1988, öppnades den moderna egyptiska prosan för en internationell publik. Ett verk av Mahfouz var obligatoriskt då litteraturcirkeln i Jakobstad styrde kosan till Egyptens huvudstad Kairo, staden som kallats både "Egyptens Babylon" och "minareternas stad". Förutom Mahfouz läste vi två färska romaner av kvinnliga egyptiska författare, nämligen Ahdaf Soueif och Nawal El Saadawi, samt en biografisk Kairoskildring av den svenska författaren/journalisten Anne Edelstam.

Litteraturlista:

El Saadawi, Nawal: Den stulna romanen

I "Den stulna romanen" skildras både Kairos intellektuella överklass, och de som hör till de allra fattigaste i staden - gatubarnen. Bodour bor i Kairos moderna kvarter och jobbar som litteraturkritiker samtidigt som hon skriver på sin roman. Hon lever med sin man och sin dotter, Magiida. Magiida är emellertid inte hennes enda barn, som ung lämnade hon sin nyfödda dotter Zina vid vägkanten. Zina har vuxit upp som ett gatubarn men har en fantastisk musikalisk begåvning som gör att hon slår igenom stor som sångerska. Magiida och Zina blir vänner, och Magiida anar inte att de är systrar...

Nawal El Saadawi  (f. 1931) är en egyptisk författare och kvinnorättsaktivist, som engagerat sig bl.a. i kvinnors rättigheter inom islam.

Soueif, Ahdaf: Kärlekens väv

I Soueifs roman sammanflätas två kärlekshistorier; den om Lady Anna Winterbourne och Sharif Pasha al-Baroudi i Egypten under tidigt 1900-tal och den om amerikanskan Isabel Parkman och Omar al-Ghamrawi, en egyptier bosatt i New York, under sent 1990-tal. Samtidigt som de två kärlekshistorierna och de många frågorna kring korskulturella äktenskap är i fokus, lyckas Soueif också föra in en avsevärd del av Egyptens politiska 1900-talshistoria i sin berättelse.

Ahdaf Soueif (f. 1950) är en egyptisk-brittisk författare, som också är verksam som essäist och politisk kommentator. Hon har bl.a. skrivit om den egyptiska revolutionen 2011 i "Kairo - min stad, vår revolution".

Mahfouz, Naguib: Berättelser från vår gata

I Berättelser från vår gata återvänder Mahfouz till den lilla gatan i det gamla Kairo, som han också skildrat i Midaqq-gränden. Boken omfattar 78 noveller, de flesta med självbiografisk bakgrund.

Naguib Mahfouz (1911 - 2006) tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1988.

Edelstam, Anne: Tre damer i Kairo - en personlig skildring av Egypten

I Anne Edelstams dokumentära skildring får vi uppleva Kairo med svenska ögon. Edelstam utgår från mormoderns uppväxt i Sundsvall och giftermålet som förde henne till Egypten och berättar om tre generationer kvinnor, sig själv, sin mor och sin mormor. Alla har de varit bosatta i Kairo och upplevt staden under olika decennier. Anne Edelstam, som själv bl.a. arbetat som guide i Egypten, har också infogat ett omfattande avsnitt om Egyptens historia i sin bok.


Bredvidläsning:

Soueif, Ahdaf: Kairo - min stad, vår revolution.

Gahrton, Per: Triangeldrama i Egypten

Mahfouz, Naguib: Midaqq-gränden

al-Aswani, Alaa: Yacoubians hus

Taia, Abdellah: Ett arabiskt vemod

 

 1. Den stulna romanen

  By: El Saadawi, Nawal
  Language:
  Swedish
  Published: 2010
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 2. Kärlekens väv

  By: Soueif, Ahdaf
  Language:
  Swedish
  Published: 2002
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 3. Tre damer i Kairo

  Subtitle: en personlig skildring av Egypten
  By: Edelstam, Anne
  Language:
  Swedish
  Published: 2005
  Classification: 99.1
  Available as: Book
 4. Kairo

  Subtitle: min stad, vår revolution
  By: Soueif, Ahdaf
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 98.21
  Available as: Book
 5. Triangeldrama i Egypten

  Subtitle: militärstyre, islamism eller demokrati?
  By: Gahrton, Per
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 32.18
  Available as: Book
 6. Midaqq-gränden

  By: Mahfouz, Naguib
  Language:
  Swedish
  Published: 2009
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 7. Yacoubians hus

  Subtitle: roman
  By: al-Aswany, Alaa
  Language:
  Swedish
  Published: 2008
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 8. Ett arabiskt vemod

  Subtitle: [roman]
  By: Taïa, Abdellah
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 84.31
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Jakobstads bibliotek Saturday, February 9, 2013