Kaikeksi iloksi sinä minulle olet

Millaista oli elämä Pietarsaaressa 1900-luvun alussa?

Nyt voi itse kukin päästä kurkistamaan sadan vuoden takaiseen Pietarsaareen! Kaarlo Haapasen ja Anna Bondestamin vanhat Pietarsaari-kuvaukset ovat saaneet seurakseen kansakoulunopettaja Katri Kahelinin näkökulman 1900-luvun alun "Jaakopinkaupunkiin".

Katri Kahelin toimi kaupungissa suomalaisen kansakoulun opettajan sijaisena. Hänen kihlattunsa, varatuomari Hannes Paarma työskenteli kaukana Savossa, Juvalla. Koska matka oli pitkä ja hankala eikä "telefoneeraaminenkaan" sujunut aivan helposti, nuoripari kirjoitti toisilleen usein kirjeitä, jopa kolme kirjettä viikossa. Kirjeissä kerrottiin paitsi tunteista myös arkisesta elämästä sortokauden Suomessa sekä sattumuksista ja tapahtumista molempien kotikulmilla. Katri Kahelinin sisar toimi kuuromykkäinkoulun johtajana ja molemmat sisarukset asuivat koulun yhteydessä, niinpä siitä riitti paljon kerrottavaa. Hannes Paarma puolestaan kuvasi savolaista elämänmenoa.

Kirjeistä välittyy hienosti vuosien 1909-1911 ajankuva ja niiden vanhahtava kieli ja hienostunut tyyli ilahduttavat nykyajan lukijaa. Kirjeiden alkuperäinen kirjoitusasu on säilytetty, siispä asiat tapahtuvat "huomena" ja "lauvantaina".

Kirjeet olivat säilyneet vuosikymmenten ajan Katrin ja Hanneksen vanhimmalla pojalla, jonka luota toisen pojan tytär Arja Paavola löysi ne. Katri Maasalon avustuksella osa kirjeistä koottiin kirjaksi. Kokonaisuudessaan 500 kirjeen kokoelma löytyy kirjan mukana olevalta cd:ltä.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Pietarsaaren kirjasto den 29 mars 2016