Julkalenderböcker

Julkalendern är en självklar del av att vänta på julen - och visste du att de också finns i bokformat? Vi tipsar om några!

Jultiden närmar sig och snart får man börja öppna luckor i julkalendrarna också, något som kan vara lika roligt för både barn och vuxna (särskilt om innehållet i kalendern är bra). Därför vill vi tipsa om en julkalender i bokform. En bok med 24 (eller 25) kapitel så man kan läsa ett om dagen ända fram till jul. 

En klassiker i sammanhanget är Tomtemaskinen av Sven Nordqvist.
Pettson vill gärna ge katten Findus en fin jul med tomte och allt. Men vad ska grannarna tro om han klär ut sig till tomte och delar ut julklappar till sin katt? Han måste nog uppfinna något. Att få uppfinningen att fungera och hålla den hemlig för Findus är inte det lättaste.

Lotta Olsson har skrivit och Benjamin Chaud har illustrerat Tro på tomten
I boken verkar julen bli en katastrof för alla i år. Julbelysningen vill inte lysa och julblommorna försvinner. Vad är det som händer egentligen? Bara trollet Skrufs bakom spegeln vet vem som saboterar julen och varför. Förtvivlad vänder sig det snälla trollet till Tilda, för att hon ska hjälpa till att rädda julen.

Jul i stora skogen av Ulf Stark är ett juläventyr i 25 kapitel där djuren i stora skogen väntar på att tomten ska komma.
TOMTEN TILL S står det på en skylt som kommer med vindarna. Skylten har suttit på gårdstomten  Vreses grind, för gårdens mark är till salu. Nu landar den hos kaninerna och läskunniga kråkor tyder den. Tomten ska komma, säger de, TILL S, det måste vara Stora Skogen. Kråkorna vet också att tomten kommer till jul. Vad jul är vet ekorrarna, som berättar att det är när man hänger vackra saker i träden, äter, dansar och sjunger.
(Texten från förlagets hemsida)

En annan bok med 25 kapitel som kan läsas ända in på juldagen är Frida Nilssons God jul, lilla Lök. Lilla Lök heter egentligen Stig. Han är sex år och önskar sig en cykel. Men ännu mera önskar han sig en pappa. Hans mamma har nog inte råd med en cykel, men han har en plan... Hans pappa från Stockholm lär inte dyka upp i år heller, tror Lilla Lök, så han bestämmer sig för att leta reda på honom. 

Skorstensjul av  Mårten Sandén är den nyaste julkalenderboken. 
Det är en kall decembernatt när Stella, Mago och Issa stiger av tåget på Stockholms Centralstation. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Mago har skrivit en massa brev till honom, och nu väntar de bara på att han ska dyka upp.

På Centralstationen möter de ingen pappa, däremot träffar de på en rundmagad farbror med smutsigt skägg. Han har en fiollåda framför sig och en skylt där det står: "Snälla, jag är hungrig." Farbrorn heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. Till sin hjälp får de den snälla Miriam i antikaffären och, inte minst, de modiga och påhittiga skorstensbarnen. Och det är bråttom! Om inte Niklasson kommer på vem han är före julafton riskerar hela julen att bli inställd. (Texten är hämtad från förlagets hemsida)

För lite äldre barn finns också Julmysteriet av Jostein Gaarder.
Det var mitt i skymningstimmen. Julbelysningen på gatorna var tänd, tjocka snöflingor dansade ner i skenet från gatlyktorna... Här börjar Joakims julmysterium. I en dammig bokhandel hittar han en magisk adventskalender, och genom den får han följa med Elisabet på hennes långa resa till Betlehem. Det är en resa genom hela Europa och Mindre Asien men också en resa genom historien. Vem har gjort den förunderliga adventskalendern? Kan det vara den mystiske blomsterförsäljaren på torget? Handlar berättelsen som står nedskriven på de små lapparna i kalendern om den Elisabet som försvann från staden en gång för många år sedan? Men där finns också en annan Elisabet, hon på bilden framför den stora Peterskyrkan i Rom. Kan det vara samma Elisabet som försvann från sin mor i julruschen en gång för länge sedan?

Tipsat av: Biblioteken i Kronoby

 1. Tomtemaskinen

  By: Nordqvist, Sven
  Language:
  Swedish
  Published: 1994
  Classification: 85.131
  Available as: Book
 2. Tro på tomten

  By: Olsson, Lotta
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 85.131
  Available as: Book
 3. Jul i Stora Skogen

  By: Stark, Ulf
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 85.231
  Available as: Book
 4. God jul, Lilla Lök

  By: Nilsson, Frida
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: 85.131
  Available as: Book
 5. Skorstensjul

  By: Sandén, Mårten
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: 85.131
  Available as: Book
 6. Julmysteriet

  By: Gaarder, Jostein
  Language:
  Swedish
  Published: 1994
  Classification: 85.431
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Biblioteken i Kronoby Monday, November 16, 2015