Jeppis

Miten Pietarsaaressa elettiin 1980-luvulla?

Muistatko minkälaista elämä oli Pietarsaaressa 1980-luvulla? Sanovatko Sun Ice, Sokos, Musik Wikström, Irman kauppa, Maestro ja Uutis-Jaakko mitään? Söitkö Verratonta ja käytit Strollers-lenkkareita, kävitkö Dingon konsertissa, pelottiko Tshernobyl? Entäs 80-luvulle tyypilliset sanat: mäski, leso, kolitsi, rove, limpsa, varppina, koklata, vaklata...?

Kaikki nämä löytyvät muusikko ja kirjailija Tommi Liimatan uudesta paikallisromaanista Jeppis. Romaani alkaa elokuusta 1983, kun 7-vuotias Tommi aloittaa koulunkäynnin Ristikarilla, ja päättyy toukokuuhun 1987, kun neljännen luokan lopettava Tommi saa ensimmäisen tietokoneensa, Commodore 64:n.

Romaani on kirjoitettu ikään kuin päiväkirjan muotoon, jossa jokainen kuukausi saa oman lukunsa, joskus pidemmän, joskus lyhyemmän. Pääosissa ovat Tommin ja hänen perheensä lisäksi Kråkholmantie 29:n lapset sekä Tommin luokka- ja muut kaverit. Majoja rakennetaan, legoilla leikitään, pyörillä poljetaan, koulua käydään, musiikkia kuunnellaan ja välillä vähän keppostellaankin.

Osa kirjan viehätyksestä tulee nostalgian lisäksi siitä, kuinka oikeat ja tunnistettavat henkilöt liikkuvat oikeissa ja tunnistettavissa paikoissa. Lukija tavallaan tapaa vanhoja tuttuja ja voi mielessään pohtia, keitähän tuttuja kirjassa vielä voi olla tai missähän muissa tutuissa paikoissa Tommi vielä kulkee.

Tämä romaani tuntuu hyvin todelta, tällaista oli elämä kolme vuosikymmentä sitten. Jeppis on myös mainio jatko aikaisemmille Kaarlo Haapasen, Lars Sundin ja Anna Bondestamin kirjoittamille Pietarsaari-aiheisille romaaneille. Nähtäväksi jää, minkälaisen vastaanoton kirja saa valtakunnallisesti, kiinnostaako pääosin yhdessä kaupunginosassa pyörivä muistelma laajempaa yleisöä. Kirjan kustantaja Like ainakin näyttää uskovan kirjan menestykseen, koska on valinnut sen syyskuvastonsa kansikuvaksi. 

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Monday, September 15, 2014