Jää

Finlandia-palkittu romaani

Uusi pappi saapuu Luodoille, kuvitteelliselle ahvenanmaalaiselle saarelle, joka pitkälti muistuttaa Kökarin saarta. Uuteen pappisperheeseen kuuluvat Petter Kummel, hänen vaimonsa Mona ja heidän pieni tyttärensä. Eletään sodan jälkeistä aikaa. Petter Kummel on työlleen omistautunut pappi, joka haluaa antaa kaiken aikansa seurakunnalle ja saaren asukkaille. Mona Kummel puolestaan on melkein yli-inhimillisen energinen: hän hoitaa talouden, navetan ja kirkkokahvit yhtä suurella antaumuksella. Aina aikaa ja kärsivällisyyttä ei välttämättä oikein riitä pienelle tytölle, jota pitäisi kasvattaa muun hyörinän ohessa.

Ulla-Lena Lundberg ei idyllisoi pienen saaristolaisyhteisön elämää. Ihmiset iloitsevat uudesta pastoristaan ja rakastavat virsien veisaamista. Kyläyhteisöstä löytyy kuitenkin monia ristiriitoja ja vanhaa kaunaa. Pohjalla väreilee myös taikauskoa: esi-isät, suojelusenkelit, jotka varoittavat tulevista onnettomuuksista.

Ulla-Lena Lundberg on monissa kirjoissaan kuvannut elämää Ahvenanmaalla ja Kökarissa, jossa hän syntyi ja varttui, esim. kirjoissa Kuninkaan Anna (1983) ja Kökarin Anna (1985) sekä trilogiassa Leo (1989), Suureen maailmaan (1991) ja Mitä sydän halajaa (1995).

Jää ei ole omaelämäkerrallinen romaani, mutta kirja pohjautuu kyllä kirjailijan omaan elämään. Jää on kirja, jonka haluaa lukea hitaasti ja yhä uudestaan!