Is

En ny präst anländer till Örarna, en fiktiv åländsk ö som på många sätt påminner om Kökar.

Is

By: Lundberg, Ulla-Lena
Language: Swedish
Published: 2012
Borrow this

Den nya prästfamiljen består av Petter Kummel, hans fru Mona och deras lilla dotter. När prästen stiger ur båten glider den för ett ögonblick tillbaka, "som om sjön ville ta honom tillbaka, och det går ett kallt drag genom sundet".

Tiden är efterkrigstid. Petter Kummel är en entusiastisk präst som vill ge all sin tid åt församlingen och öborna. Mona Kummel är i sin tur nästan övermänsklig i sin energi: hon sköter hushåll, fähus och kyrkkaffe med samma stora entusiasm. Då kan det hända att tiden och tålamodet inte räcker till för den lilla flickan som skall uppfostras mellan varven.

Ulla-Lena Lundberg idylliserar inte livet i det lilla skärgårdssamhället. Människorna är glada över sin nya präst och älskar att sjunga psalmer. Dock finns det i byagemenskapen en hel del konflikter och gammalt groll. Det finns också en underton av vidskepelse: förfäderna, skyddsänglarna som varnar för kommande olyckor.

Ulla-Lena Lundberg har i flera böcker skildrat livet på Åland och Kökar där hon föddes och växte upp, t.ex. Kungens Anna (1982) och Ingens Anna (1984) samt trilogin Leo (1989), Stora världen (1991) och Allt man kan önska sig (1995).

Is är inte en självbiografisk roman, men författaren har nog använt sitt eget liv som underlag. Is är en bok man vill läsa långsamt och läsa om igen!