Inget att avundas

En unik inblick i ett slutet land.

Den amerikanska journalisten Barbara Demick har under flera år som utrikeskorrespondent i Sydkorea intervjuat nordkoreanska flyktingar. I reportageboken Inget att avundas skildras vardagen i ett land där tiden har stannat.

Sedan Koreakriget på 1950-talet har Nordkorea levt som i en bubbla. All kontakt med omvärlden är strängt förbjuden och arbetarpartiet kontrollerar folket. Varje familj har porträtt på väggen av fadern och sonen, dvs. Kim Il Sung och Kim Jong Il, som ständigt måste dammas av ifall de får kontrollanter på oväntat besök.

Barbara Demick ger röst åt de vanliga människorna: Fabriksarbetarna som inte vet när nästa lön kommer att betalas ut, jordbrukarna som tvingas ge allt de odlar åt staten, kärleksparet som träffas i smyg i det totalmörker som råder om kvällarna i ett land där det ”sparas på” elektriciteten. Trots usla förhållanden lär sig skolbarnen tidigt att sjunga: ”Vår fader, vi har inget att avundas här i världen / Vårt hus vilar i Arbetarpartiets händer. / Vi är alla bröder och systrar...”

Flera av människorna i boken väljer att fly. För dem som lyckas ta sig till Sydkorea blir det en enorm kulturkrock och kontrasterna är stora, som när en ung högutbildad man för första gången ska lära sig använda Internet...

Inget att avundas är en bok som knappast lämnar någon oberörd. Boken ger en unik inblick i ett slutet land och en bättre förståelse för hur det nordkoreanska samhället är uppbyggt.

Audience:

Tags:

Review by: Anna Gripenberg Friday, June 7, 2013