I kungens tjänst

Jöns är en modig yngling som får ett mycket hemligt uppdrag. Ska han lyckas slutföra det?

Jöns är på väg hem efter fångenskapen i Ryssland och den långa vandringen från Vologda. För att ta igen sig stannar han några dagar i Hankmo hos Lisens familj. När det kommer fram att Jöns kan ryska så ombeds han att besöka en mycket sjuk och orolig gammal man. Jöns får då ett hemligt uppdrag. Ett uppdrag som gör att han tidigt en morgon seglar ut från Kristinestads hamn tillsammans med skepparen och den nyfikne Matts Grelsson i riktning mot Stockholm.

Konstiga saker händer när de kommer till huvudstaden. Vem är det som rotat i hans saker? Vem förföljer honom och vem är det som bussat rövare på honom.

Den som har besökt våra hembygdsmuseer känner igen miljöerna som beskrivs och kartan på försättsbladen hjälper läsaren att placera in orterna och händelserna i sitt rätta sammanhang.

Böckerna om Jöns är medryckande och spännande.  Närhistoria som fiktion där läsaren skapar sina egna bilder och uppfattningar. Karl XII:s död beskrivs grymt och ingående och frågetecknen kring den händelsen är många.

Boken är en fristående fortsättning på Tsarens galejor och Fånge hos tsaren och det rekommenderas att man läser böckerna i rätt ordning.

Blir det kanske ännu en fortsättning på äventyren från 1700-talet?