Hytti nro 6

Tiivistunnelmainen matka Siperian junalla.

Rosa Liksom sai vuonna 2011 Finlandia-palkinnon romaanistaan Hytti nro 6. Kirja on käännetty myös ruotsiksi nimellä Kupé nr. 6.

Hytti nro 6 on eräänlainen matkakertomus, mutta myös aikamatka 1980-luvun Neuvostoliittoon. Lukija pääsee mukaan jännittävälle junamatkalle Moskovasta Mongolian pääkaupunkiin ja välipysäkeille. Matkaajana on nuori suomalainen taideopiskelija, joka asuu Moskovassa. ”Tyttö”, niin kuin häntä kirjassa kutsutaan, on matkalla Ulan Batoriin tutkimaan luolamaalauksia, mutta myös paossa vaikeaa rakkaussuhdetta.

”Moskova painautui maaliskuun kuivassa pakkasillassa kyyryyn, suojeli itseään jäisen, punaisena laskevan auringon kosketukselta. Tyttö nousi junan häntäpään viimeiseen makuuvaunuun, etsi hyttiään, hyttiä numero kuusi, ja hengitti syvään. Hytissä oli neljä vuodetta, niistä ylimmät oli nostettu seinälle, sänkyjen välissä oli pieni pöytä, pöydällä valkoinen liina ja muovinen kukkamaljakko, siinä ajan haalistama vaaleanpunainen paperineilikka, sänkyjen päädyn hylly oli täynnä isoja, huterasti sidottuja kolleja.”

Kun tyttö astuu junaan Moskovassa, hän saa heti seuraa ahtaaseen hyttiin. Hänen matkakumppaninsa on karski neuvostomies Vadim, mies, joka osoittautuu sekä väkivaltaiseksi että naisten vihaajaksi. Matkan aikana tyttö saa kuulla miehen värikkäitä tarinoita kovasta elämästään; kielenkäyttö on karkeaa ja jutut huuhdotaan alas kunnon vodkakulauksilla. Tyttö kuuntelee ja tarkkailee epäsympaattista miestä Siperian maisemien vilistäessä junan ikkunoiden ohi. Samalla tehdään lyhyitä takaumia tytön elämään Moskovassa.

Hytti nro 6 kuvaa kahden ihmisen välistä kohtaamista, joilla ei näytä olevan paljonkaan yhteistä. Matkan aikana he ehkä kuitenkin löytävät jonkinlaisen yhteisymmärryksen. Kirja on runollinen ajankuva ja seikkailu halki laajojen maisemien. Tuoksujen, ruoan ja junan kolkutuksen kuvaukset ovat niin eläviä, että tuntuu melkein kuin olisi itse matkalla mukana.

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Thursday, February 7, 2013