Hunger och törst : svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör

”Det är måltiden som gör oss människor till just människor. Varje dag, genom hela livet, uttrycker vi vår kulturella tillhörighet med det vi äter.”

Det är våra livsmedelsval som visar varifrån vi kommer, vad vi är medvetna om och vilken karriär vi gjort. Men vi mörkar och småljuger också om vad vi äter, helst lyfter vi fram de mest tilltalande bitarna. I början av 1900-talet var kosten för svenskar ett i det närmaste nödvändigt ont. Idag har de flesta starka åsikter om vad man ska äta och visar gärna upp minsta kanelbulle i sociala medier.

Richard Tellström försöker svara på varför vi egentligen är så fixerade vid vad, hur och när vi äter. Han berättar historien om den svenska vardagsmatkulturen, från småhärsket fläsk till tacopaj, om hur våra måltider förändras genom livet, från de första smakportionerna till ålderdomens institutionella kost, och hur beroende våra matval är av vår omgivning och våra relationer.

En fascinerande bok som intresserar både historikern och den matintresserade.

Audience:

Tags: