Hulluja päiviä, huikeita vuosia : Stockmann 1862-2012

Muistatko Pietarsaaren Stockmannin?

Pietarsaaressakin on aikoinaan ollut Stockmannin tavaratalo. Jos asiasta ei ole omakohtaisia muistoja, tiedon voi tarkistaa alkuvuonna 2012 ilmestyneestä yrityshistoriikista Hulluja päiviä, huikeita vuosia : Stockmann 1862-2012. Historiikki kertoo tämän kansalliseksi instituutioksi nousseen tavaratalon vaiheista aina 1800-luvun jälkipuoliskolta nykyhetkiin.

Yhden miehen, saksalaisen Heinrich Franz Georg Stockmannin, perustamasta liikkeestä on puolentoista vuosisadan aikana kasvanut suuri kansainvälinen konserni, johon kuuluu mm. kirjakauppoja ja vaateliikkeitä. Helsingin Aleksanterinkadun Stockmann on Pohjoismaiden suurin tavaratalo.

Vuosien varrelle on tietenkin mahtunut sekä parempia että huonompia aikoja. 1960-luvun laajentumisvaiheessa seuraavan tavaratalon paikaksi valikoitui yhteen-sattumien kautta Pietarsaari. Pietarsaaren tavaratalo oli yrityksen kolmas Stockmann-tavaratalo Helsingin ja Tampereen jälkeen. Avajaiset vuonna 1967 houkuttelivat runsaasti ihmisiä, ja kaupungin ensimmäisiä liukuportaita ihmeteltiin ja ihasteltiin. Varsin pian kävi kuitenkin selväksi, että asiakkaita ei ollut tarpeeksi, ja syksyllä 1981 Pietarsaaren Stockmann päätettiin monien harmiksi lakkauttaa.

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Monday, April 30, 2012