Huijarisyndrooma

Mistä kumpuaa vahva mielikuva, ettei oikeasti osaa sitä, mitä on tekemässä? Että ennen pitkää jää kiinni ja paljastuu huijariksi? Huijarisyndrooma on samankaltainen ilmiö kuin perfektionismi.

Ajatusvääristymä vaivaa varsinkin korkeakoulutettuja, miehiä ja naisia yhtä lailla. Pahimmillaan huijaritunne on työuraansa aloittelevilla nuorilla, mutta osa ihmisistä kärsii siitä koko työelämänsä ajan.

Suomessa vallitsee jonkinlainen itsensä vähättelyn kulttuuri. Lähes kaikki tuntevat ajoittain epävarmuutta osaamisestaan. Huijarisyndroomainen ei kuitenkaan koskaan pääse itsekritiikistään irti. Se voi vaikuttaa koko työyhteisöön.

Huijarisyndroomasta voi myös opetella eroon tai ainakin sen kanssa voi oppia siedettävään yhteiseloon. Ensimmäinen ja tärkein askel on oivaltaa, että kyseessä on ajatustapa, ei aukoton totuus.

Ekmanin teos on perusteellinen ja havainnollinen tietokirja huijarisyndroomasta. Se kertoo, mistä tässä yleisessä ahdistusoireilun muodossa on kysymys, ja tarjoaa keinoja saada se hallintaan.

Ekman esittelee kirjassaan ansiokkaasti huijarisyndrooman syitä ja mekanismeja sekä tapoja löytää terve itseluottamus.

Audience:

Tags:

Review by: Kristiinankaupungin kirjasto Friday, June 9, 2017