Hitta läsinspiration direkt på biblioteket eller på bibliotekets digitala sidor

Tema snö: bok- och filmtips av Camilla.

Då du går till ditt bibliotek så kanske du brukar vandra runt i biblioteket för att hitta någon intressant bok att låna hem. Längs den slingriga promenaden bland bokhyllorna plockar du helt på måfå ut någon bok som lockar din uppmärksamhet. Du kollar in pärmen, bläddrar i den, läser någon rad. Kanske du till och med läser baksidestexten för att se om den verkar tillräckligt intressant. Några böcker sätter du tillbaka. Andra blir godkända och lånas hem för att läsas i lugn och ro.

Du kan också digitalt vandra runt i bland bibliotekets böcker på Fredrikaportalen. Du kan kolla in böcker på ditt lokala bibliotek, eller så kan du söka efter böcker i alla Fredrikabiblioteken på samma gång!

Du kan börja den digitala vandringen genom att skriva in ett ord i sökrutan på www.fredrikabiblioteken.fi. Klicka på sök så radar böckerna upp sig. Precis som på biblioteket kan du kolla in pärmbilden och läsa vad boken handlar om. Sen kan du gå till biblioteket och låna de böcker du tycker verkar intressant.

Eftersom både snö och jul snart är aktuella så valde jag att söka efter böcker om snö och jul.  Det blev en bra blandning av barnböcker, ungdomsböcker romaner, noveller, några faktaböcker och lite poesi. Det fanns sagor, deckare, thriller, kriminalromaner, kärlekshistorier och mycket mer, bara genom att kolla runt på böcker som hittades med sökordet snö. Här finns några tips på barn och ungdomsböcker på dessa teman.

Boktips och filmtips från biblioteket

Tema: snö och jul

Nu börjar det bli aktuellt med både vinter, snö och jul. Låna en bok, kryp ihop i soffan och läs en trevlig bok eller kanske en julig spökhistoria?

Snöbollen av Sue Hendra (2018)

En ensam snöboll bor på toppen av ett berg. En dag bestämmer han sig för att besöka staden vid bergets fot. Och ni vet ju vad som händer med en liten snöboll som rullar ner för ett högt snöigt berg, den blir större och större och större. Men vad händer med allt som kommer i vägen för den rullande snöbollen, och vad händer då den tillslut kraschar in i staden?  En trevlig rimsaga där mycket knasigt händer.

Den snöiga dagen av Axel Scheffler (2013)

Äntligen snö! Max och Maja har längtat efter den första snön och nu vill de genast ut leka i snön och för att bygga snögubbar. Men Maja vill bygga en snömus och Max vill bygga en snökanin. Plötsligt blir det bara bråk. Tror du att de blir sams igen?

Flugos jul av Ted Arnold (2017)

Flugos jul är en av flera roliga böcker om Flugo och hans vän Buzz. Flugo har aldrig firat jul förut. Så då han möter på en rödklädd konstig typ på natten så försöker han jaga ut den konstiga figuren med sina ninja-konster. En lättläst bok för nybörjarläsaren. Men den är också rolig att läsa tillsammans!

Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet av Martin Widmark (2019)

Det stora strömavbrottet är en berättelse precis som en vanlig bok om Lasse och Maja. Men i den här får du hjälpa Lasse och Maja att lösa över 20 olika uppgifter för att hitta lösningen. Du får ta reda på vad Maja signalerar till Lasse med morsealfabetet och vad Dino har skrivit på i-språket. Du får lista ut koder och söka efter ledtrådar. Först försöker Lasse och Maja ta reda på vad som orsakat strömavbrottet, sen ska de ta reda på vem som orsakat det.

Snösystern av Maja Lund (2019)

Boken handlar om Julian. Snart är det jul, dessutom har Julian födelsedag på julafton, så det är en extra speciell dag för honom. Men det verkar inte bli någon jul hemma hos Julian i år. Hans storasyster dog i somras och föräldrarna verkar inte märka att julen är på kommande. Julian träffar Hedvig, en flicka han aldrig sett förut fast hon bor alldeles nära. De blir snabbt goda vänner. Men det är något konstigt med både Hedvig och med huset hon bor i. Och vem är Henrik som smyger runt vid Hedvigs hus?  En berättelse som innehåller både glädje och sorg och vänskap. Samtidigt är det också en lite småkuslig spökhistoria.

Jakten på julen av Matt Haig (2016)
Nicolas bor tillsammans med sin pappa i den näst minsta stugan i hela Finland. Varje kväll berättar hans pappa spännande historier om alverna. De enda Nicolas någonsin fått i julklapp under hela sitt liv är en släde av trä och en docka gjord av en kålrot. En dag tar pappan kälken för att bege sig iväg på en resa för att hitta Alvernas by. Kungen har nämligen lovat en stor belöning till den som hittar byn. Efter några månader åker Nicolas iväg för att hitta sin pappa, det blir en massa spännande, magiska och humoristiska äventyr. Läs också Julen är räddad som är andra delen av denna serie.

Snön över Azharia av Minna Lindeberg (2017)

Det är klass 4C friluftsdag. I bussen på väg till slalombacken finns två flickor som blivit osams före resan. Det är en ganska stökig bussresa. Då de kommer fram blir flickorna sams igen och smiter iväg från de andra. Flickorna börjar leka en lek som handlar om magiska platser och hemska händelser. Boken handlar om vänskap och om hur vänskap känns då man blir osams och då man blir sams igen. Berättelsen är skriven i poetisk form.

Kreativa Karins jul för barn! av Karin Andersson (2016)

Här får du en massa tips på juldekorationer, recept på julgodis och tips på julklappar som du kan göra själv. Det mesta kan du göra av material som du redan har hemma.

Filmer på Viddla

Belle och Sebastian  (Finns också som DVD på biblioteket)

Elliot - minirenen  (Finns också som DVD på biblioteket)

Jakten på snömonstret

Pettson och Findus – juligheter

Pettson och Findus Kattens & Gubbens år

Trollvinter i Mumindalen

På sidan www.viddla.fi kan du se på filmer genom att logga in med ditt lånekortsnummer och din pinkod. Med samma pinkod kan du logga in på din sida på www.fredrikabiblioteken.fi och låna böcker på Biblio-appen. Du får en pin-kod genom att kontakta biblioteket.

Tipsat av Camilla, Korsnäs bibliotek

Audience: