Hemort Tokyo

Litteraturcirkeln i Stadsbiblioteket i Jakobstad gjorde sin litterära resa till Tokyo 29.10.2012. Vi samlades kring skönlitterära böcker med Tokyo som utgångspunkt.

Tokyo är Japans huvudstad och är världens folkrikaste storstadsområde med 35,7 miljoner invånare. Staden som tidigare hette Edo började utvecklas från 1457 när ett slott byggdes i staden. 

Zinaida Lindén: Takakirves-Tokyo. Ivan Demidov, före detta brandman, sumobrottare och sovjetmedborgare har blivit hemmapappa i Tokyo. Han brevväxlar med Iraida Dahlin från St Petersburg som hamnat i Takakirves. Båda känner sig som främlingar i sina nya hemländer, söker sina nya identiteter och frågar om man kan hitta ett nytt hemland. Ivan är ju inte bara ryss han är dessutom något så ovanligt som hemmapappa i Tokyo och Iraida är ryskan som blivit finlandssvensk. Zinaida Lindén fick Runebergspriset för romanen ” I väntan på en jordbävning” 2004.

Elin Lindqvist: Tokyo natt. Karolinas dröm går i uppfyllelse, hon skall bo i sin födelsestad Tokyo - staden med tempel, parker, sakuraträd och skyskrapor. Karolina(Lina) gör många nya bekantskaper, drabbas av kärleken men också av sorg.  Men viktigast för Lina blir att hon hittar sig själv i staden hon älskar och känner sig hemma i. Ändå väljer hon att resa vidare. ”Jag reser, jag söker, jag finner, jag tror mig vara lycklig”, summerar Lina sina upplevelser inför uppbrottet.

Haruki, Murakami: Norweigan wood.  ” I once had a girl, or should I say, she once had me..." Murakami säger att han skrivit sin kärleksroman med samma namn som Beatles låten, inspirerad av den. Romanen berättar om Toru i sextiotalets Tokyo, som också den skakas av studentrevolten. Toru förälskar sig i den melankoliska Naoko, men träffar också sin kurskamrat Midori, som är glad och spontan. Plötsligt försvinner Naoko, men hör efter en tid av sig per brev. Naokos vän den något äldre kvinnan Reiko får också betydelse i Torus liv.
Haruki Murakami är kanske den mest kände japanske författaren i sin generation, nämnd också som Nobel-priskandidat för 2012.

Spänning från en tuff storstad...

Natsuo, Kirino: Fri. Tokyo är inte bara en glittrande storstad med nöjen utan har också en skuggsida. I Tokyos förorter arbetar fyra kvinnor i nattskifte på en fabrik, med att packa färdiglagad mat. De är alla i stort behov av pengar och kämpar desperata att komma ur den återvändsgränd de hämnat i. En av den en ung mor begår till slut ett brott, hon orkar inte med sin otrogne, spelberoende man utan stryper honom. Av olika anledningar blir alla de fyra kvinnorna indragna i brottet, genom att de försökt hjälpa sin kamrat.  Det är inte polisen som blir deras farligaste fiende utan en lånehaj som av en tillfällighet upptäcker historien, de trasslat in sig i.

Mo Hayder: Tokyo. Grey, student från London är besatt av tanken på en film om den japanska arméns grymheter från massakern i Nanking 1937 i Kina. Hon reser till Tokyo, där gästprofessorn Shi  Chong-ming finns. Han är den ende som vet något om filmen och kan hjälpa Grey. För att kunna bo i Tokyo och betala sin hyra tar Grey anställning som värdinna på en japansk nattklubb. Där träffar hon inflytelserika och rika personer som den mystiske Fuyuki, som påstås känna till ett livgivande elixir. Ett elixir som också intresserar Shi Chong-ming.

 

Mer läsning om Tokyo:

Haruki Murakami: Underground

David, Peace: Tokoy år noll. Första boken i Tokyo-trilogin.


 

 1. Takakirves - Tokyo

  By: Linden, Zinaida
  Language:
  Swedish
  Published: 2007
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 2. Tokyo natt

  By: Lindqvist, Elin
  Language:
  Swedish
  Published: 2002
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 3. Norwegian wood

  By: Murakami, Haruki
  Language:
  Finnish
  Published: 2012
  Classification: 84.2
  Available as: Book
 4. Fri

  By: Kirino, Natsuo
  Language:
  Swedish
  Published: 2007
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 5. Tokyo

  By: Hayder, Mo
  Language:
  Swedish
  Published: 2005
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 6. Underground

  By: Murakami, Haruki
  Language:
  Swedish
  Published: 2005
  Classification: 30.16
  Available as: Book
 7. Tokyo år noll

  Subtitle: första boken i Tokyo-trilogin
  By: Peace, David
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 84.31
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Siv Kasslin Monday, October 1, 2012