Hemma hos Harald Henriksson

Hemma hos Harald Henriksson har blivit klassad som en politisk bilderbok som bjuder till olika läsningar för barn och vuxna.

Boken börjar med att en flicka och hennes mamma packar en ryggsäck med smörgåsar och ger sig ut på en lång resa med buss, sen tunnelbana, sen en annan tunnelbana och igen en buss, för att sedan gå en bit till fots. Flickan är glad över att få åka till Harald Henriksson för hon gillar att leka med honom och han har en busig hund. Den vuxne läsaren ser dock att flickan och mamman gör en klassresa från betongförorten in till de välbärgade kvarteren.

Det visar sig att flickans mamma städar hos Harald Henrikssons familj, medan flickan och pojken leker med varandra. Harald Henrikssons hus har tusen rum att vara i, de leker med hunden och bygger koja och leker andra olika lekar. Skillnaden kommer tydligt fram vid lunch när Harald och hans mamma sitter i matsalen och äter spaghetti medan flickan och hennes mamma sitter i köket och äter sina medhavda smörgåsar. På kylskåpsdörren kan man se en kalender där det finns inprickat alla dyra hobbyer som Harald fyller sina dagar med. Efter lunchen vill Harald spela dataspel men flickan vill inte för hon är inte så bra på det, alltså antyder att hon inte har någon egen dator att öva på. I stället går hon på upptäcktsfärd och hittar en skrubb där det ligger massor med dyra leksaker bortglömda, sådana som hon endast kunnat drömma om.

Bilderna i boken berättar en helt annorlunda historia än texten. Man ser flickans trötta mamma som riktar blicken ödmjukt nedåt. Flickan och hennes mamma är av tydlig invandrarhärkomst till kontrast mot de blonda och blåögda Harald och hans mamma. Harald har så många leksaker att han inte bryr sig om de flesta av dem och det serveras frukt till mellanmål, massor med olika frukter som man får äta hur många som helst av.  Pojkens och flickan mammor är båda mycket medvetna om skillnaden i status, medan barnen ännu kan leka obehindrat utan att bry sig om olikheterna.

Boken var nominerad till Augustpriset Årets svenska barn- ungdomsbok  2018.

Audience:

Tags:

Review by: Malax kommunbibliotek Monday, May 4, 2020