Hello Ruby

Seikkailutarina opettaa lapsille ohjelmoinnillista ajattelua

Ruby on pieni peppipitkätossumainen tyttö, joka mielellään ratkoo ongelmia. Hän on utelias, hänellä on vilkas mielikuvitus ja hänen lempisanansa on miksi. Eräänä päivänä hän saa isältään tehtäväksi etsiä viisi aarretta. Aarteet löytyvät erilaisia ongelmatehtäviä ratkomalla. Apunaan Rubylla on joukko ystäviä ja isän muistutus seurata aina parasta ratkaisuvaihtoehtoa.

Kirja etenee luvuittain ja joka luvussa on oma ohjelmointiin liittyvä teema, joiden avulla Ruby oppii esimerkiksi jakamaan ison ongelman pienemmiksi, esittämään tarkkoja kysymyksiä ja keskittymään olennaisiin asioihin. Kirjan lopussa on tehtäviä kirjan jokaiseen lukuun ja näiden tehtävien ja tarinan kautta ohjelmoinnin alkeita oppii hauskasti ja lähes huomaamatta.

Kirjan kirjoittaja Linda Liukas on suomalainen vuonna 1986 syntynyt ohjelmoija ja lastenkirjailija, joka haluaa edistää ohjelmoinnin ja tietotekniikan yleistymistä kouluissa. Hänen mielestään ohjelmointi ei ole pelkkää tietotaitoa, vaan uteliaisuuden ja luomisen väline, jonka avulla voi yrittää muuttaa asioita ja tehdä mielikuvituksensa näkyväksi. Kirja on saavuttanut suurta huomiota myös kansainvälisesti ja sen oikeudet on myyty useisiin maihin. Se sopii noin 5-10-vuotiaille mutta aikuinenkin voi oppia kirjasta uutta. Kirjaan liittyy myös englanninkielinen verkkosivusto http://www.helloruby.com/.