Hej Ruby

Äventyrsberättelse lär barn programmeringstänkande

Ruby, en liten flicka som liknar Pippi Långstrump, tycker om att lösa problem. Hon är nyfiken, hon har en livlig fantasi och hennes favoritord är "varför". En dag får hon till uppgift av sin pappa att söka efter fem skatter. Man hittar skatterna genom att lösa olika problemuppgifter. Till hjälp har Ruby några vänner och pappas påminnelse om att alltid välja det bästa lösningsalternativet.

Varje kapitel i boken har ett eget programmeringstema med vars hjälp Ruby lär sig att t.ex. dela in ett stort problem i mindre bitar, ställa noggranna frågor och koncentrera sig på väsentliga saker. I slutet av boken finns uppgifter till varje kapitel. Med hjälp av uppgifterna och berättelsen lär man sig programmeringens grunder på ett roligt sätt och nästan utan att märka det.

Bokens författare Linda Liukas, född 1986, är en finsk programmerare och barnboksförfattare som propagerar för mera programmering och datateknik i skolan. Enligt henne är programmering inte enbart faktakunskap utan också ett redskap för nyfikenhet och skapande som kan hjälpa människor att ändra på saker och förverkliga sin fantasi. Boken har fått stor uppmärksamhet också internationellt och rättigheterna har sålts till flera länder. Den passar för ca 5-10-åringar men vuxna kan också lära sig nya saker ur boken. Till boken hör också en engelskspråkig webbplats http://www.helloruby.com/.

Audience:

Tags:

Review by: Fredrikabiblioteken Friday, May 27, 2016