He olivat natseja

Entä jos vaari ei olekaan rakastettava sankariukki vaan natsi

Suomalais-saksalainen toimittaja Katarina Baer kiinnostui sukunsa menneisyydestä työskennellessään Helsingin Sanomien Berliinin kirjeenvaihtajana. Kirjoitettuaan artikkelin ” Vaari oli natsi” ryhtyi Baer tutkimaan perusteellisemmin saksalaisen sukuhaaransa vaiheita.

Lapsuudessaan Tampereella Katarina Baer ihmetteli, miksi jouluna muisteltiin vain Suomen vaaria, ei koskaan Saksan isoisää. Suomessa vaarit ovat ”sankariukkeja”, entäpä kun oma vaari paljastuu natsiksi. ”Kun sain kuulla , että isoisä oli ollut Hitlerin ihailija, sitä oli tosi vaikeaa ja ristiriitaista ymmärtää. Oli vaikeaa käsitellä sitä, että olisi halunnut rakastaa ihmistä eikä oikein voinut.”

He olivat natseja on vangitseva, riipaiseva ja syvästi inhimillinen selonteko menneisyydestä, josta ei itse ole voinut päättää, mutta joka leimaa myös tulevien polvien elämää. Kirja on myös huolestuttavan ajankohtainen nyky-Euroopan kulttuuristen ristiriitojen maailmassa.

Katarina Baerin kirja tarjoaa ajatuksia herättävän ja omintakeisen retken Euroopan lähihistorian synkkään puoleen. Hän esittää paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Baer luettelee pitkän listan isoisänsä hyviä ominaisuuksia, mutta kiteyttää sitten, ettei tämä ymmärtänyt Hitlerin ja natsien rasistisen ideologian järkyttävää tuhovoimaa, omien ihanteidensa kolossaalisia ristiriitoja. "Hänen moraalinen kompassinsa kieppui kuin hyrrä."

Kun saksalainen professori oli tutustunut Gerhard Baerin asiakirjoihin, hän kirjoitti Katarina Baerille: "Teillä ei ole syytä pohjattomaan häpeään isoisänne tähden, mutta ylpeyttäkään Teidän ei ole aihetta tuntea."

Vaikuttava kirja!

Audience:

Tags:

Review by: Kristiinankaupungin kirjasto Thursday, June 16, 2016