Hakekaa kätilö

Hakekaa kätilö! on mielenkiintoinen muistelmateos, jossa sukelletaan kätilöiden työhön ja maailmaan 1950-luvun Lontoon köyhimmissä kaupunginosissa.

Jennifer Worth toimi kätilönä toisen maailmansodan jälkeisessä pommien runtelemassa Lontoossa. 1950-luvulla East End oli köyhä kaupunginosa, jossa perheet olivat isoja ja asunnot pieniä ja huonokuntoisia. Vauvoja syntyi päivittäin runsaasti ja työtä joutui tekemään vaihtelevissa olosuhteissa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Worth kuvaa teoksessaan opintojaan kätilöksi nunnien ylläpitämässä sairaanhoitopalveluita tarjoavassa luostarissa. Nunnien joukossa on hyviä opettajia ja myös hersyviä persoonallisuuksia. Nunnat tarjosivat sairaanhoito- ja kätilönpalveluja myös kaikkein köyhimmille ja huono-osaisimmille perheille aidosta lähimmäisenrakkaudesta.

Teoksessa sivutaan myös kätilötyön historiaa yleisemminkin ja suhtautumista synnytyksiin ja hygieniaan. Myös muut sairaudet kuten riisitauti ja kuppa sekä syöpäläiset kuuluvat ajankuvaan. Worth kuvaa mielenkiintoisesti myös East Endin tapakulttuuria, suhtautumista avioliittoon, perheeseen, sukuun ja kasvatukseen sekä cockneyn murteen ymmärtämisongelmia.

Teoksen mielenkiintoisinta antia ovat erilaiset synnytys- ja lapsivuodekertomukset. Worth nostaa esiin erilaisia äitejä ja kertoo heidän tarinansa. Äitien joukossa on niin ensisynnyttäjiä kuin 24:ttä lastaan synnyttäviä suurperheen äitejä. Isät olivat tuohon aikaan yleensä vielä sivuosassa. Worth kertoo synnytykseen valmistautumisesta, itse synnytystapahtumasta ja jälkihoidosta lämpimään tyyliinsä.

Teos on mielenkiintoista luettavaa kaikille muistelmista, historiasta sekä erityisesti naishistoriasta kiinnostuneille lukijoille. Teoksen pohjalta on tehty myös televisiosarja, jota on esitetty myös Suomen televisiossa. 


 

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Friday, April 12, 2013