Högsäsong för bokmys

Solblekta pockets på stranden i alla ära men ingen årstid inbjuder till läsning på samma sätt som hösten. De mörka kvällarna och regnet mot rutorna formligen skriker efter bokhögar, tekoppar och filtar. Här tipsar Ellen Strömberg om några böcker som matchar myset bra.

Gone Girl - Gillian Flynn

Filmatiserigen av Gillian Flynns tredje och mest framgångsrika bok Gone Girl går upp på biograferna nu i höst och jag skulle rekommendera att ni läser boken före, de många vändningarna och överraskningarna i Gone Girl förtjänar att läsas med öppet sinne. Gemensamt för alla Flynns böcker är de smarta intrigerna och den kusliga stämningen och i Gone Girl  är både intrigen och stämningen på topp. Som titeln skvallrar om handlar det om ett försvinnande och en makes sökande efter sin fru. En bladvändare att sträckläsa.

Beckomberga - Sara Stridsberg

Sara Stridsberg är dramatiker och författare och fick Nordiska rådets litteraturpris 2007 för sin senaste roman Drömfakulteten. Beckomberga är hennes senaste roman och kanske också hennes bästa. Romanen utspelar sig på mentalvårdssjukhuset Beckomberga utanför Stockholm. Stridsberg har mycket eget, nästan drömskt, språk och skapar en värld som kan vara svår att släppa, långt efter bokens slut.

Expeditionen: Min kärlekshistoria - Bea Uusma

Bea Uusma hittar av en slump en bok om Andrees Polarexpedition i en väns bokhylla på en fest. Hon faller hejdlöst för historien om de tre männens ballogfärd till Nordpolen och deras tragiska öde. I Expeditionen varvar hon berättelsen om ballongfärden med historien om sitt eget besatta intresse för vad som egentligen hände. Det här är en fackbok skriven med så mycket passion att det blir intressantare än den mest spännande thriller. Rolig trivia är att Uusmas sökande tar henne ända till Nanoq-muséet i Jakobstad!

Himmelstrand - John Ajvide Lindqvist

Ingen missade väl braksuccén och vampyrhistorien Låt den rätte komme in, som fick John Ajvide Lindqvist att kallas för Sveriges Stephen King. Precis som hans tidigare noveller och romaner, vävs i Himmelstrand det övernaturliga och skrämmande skickligt in i en annars socialrealistisk berättelse och hans böcker har ofta något att säga om vårt samhälle, Himmelstrand inget undantag. Vad händer när du tvingas möta dina största rädslor i fysisk form?

Americanah - Chimamamnda Ngozi Adihie

Läser du hellre stora kärlekshistorier än spänande thrillers är Americanah ett fantastiskt val. Americanah berättar en klassisk och vacker kärlekshistoria samtidigt som det är en skarpsynt och viktig skildring av rasism och klasssamhällen idag på tre kontinenter; i Nigeria, i USA och i Storbrittanien. Americanah är Adichies tredje roman och andra sen det internationella genombrottet med storsäljare En halv gul sol.

Drömbokhandeln - Laurence Cossé

Den här lågmälda deckarhistorien är perfekt för dig om du någonsin ställt dig frågan "vad är god litteratur och vem har rätt att bestämma det"? En snobbig bibliofil möter en rik och olycklig arvtagerska och tillsammans bestämmer de sig för att öppna en bokhandel med enbart god litteratur. Först blir de väl mottagna av liksinnade, men snart får de personliga hot och de inser att alla inte gillar deras idé. Mysig och underbart litteraturnördig.

Text: Ellen Strömberg, hösten 2014

 1. Gone girl

  By: Flynn, Gillian
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 84.31
  Available as: Audiobook, CD
 2. Beckomberga

  Subtitle: ode till min familj : roman
  By: Stridsberg, Sara
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 3. Expeditionen

  Subtitle: min kärlekshistoria
  By: Uusma, Bea
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 48.61
  Available as: Book
 4. Himmelstrand

  By: Ajvide Lindqvist, John
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 5. Americanah

  By: Adichie, Chimamanda Ngozi
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 6. Drömbokhandeln

  Subtitle: roman
  By: Cossé, Laurence
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 84.31
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Ellen Strömberg Monday, September 29, 2014