Här ligger jag och blöder

Jenny Jägerfeld debuterade år 2006 med romanen Hål i huvudet. Hennes andra roman Här ligger jag och blöder vann Augustpriset 2010 i klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Här ligger jag och blöder är en skicklig blandning av humor och allvar.

Augustprisjuryns motivering: ”Med träffsäker galghumor förkroppsligas Majas koketta och samtidigt oförställda utanförskap. En av misstag amputerad tumme kastar ut läsaren på en irrfärd i sökandet efter identitet. Ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket.”

Maja, 17 år, sågar av spetsen av sin tumme med en elektrisk sticksåg och alla verkar oroa sig för att hon gjort det med flit. Själv oroar hon sig för sin mamma som verkar vara försvunnen. På en fest som hon inte är inbjuden till träffar hon Justin, en bilmekaniker med rosa byxor. Han får henne att glömma både tummen och den försvunna mamman. Men när hon läser ett mejl som inte är till henne vänds världen upp och ner.

Boken tar upp ett allvarligt tema och fångar läsaren. Den skildrar ett utanförskap, är välskriven och kan läsas av både unga och vuxna.

Audience:

Tags:

Review by: Lina Granqvist Björkskog Friday, February 3, 2012