Flickorna

Händelserna I Emma Clines debutroman baserar sig löst på fallet Charles Manson i Kalifornien under slutet av 1960-talet.

Emma Clines debutroman Flickorna utspelar sig under sommaren 1969 i Kalifornien. Huvudpersonen, den 14-åriga Evie Boyd bor tillsammans med sin ensamstående mor i en förort. Hon ägnar dagarna åt att fördriva tiden, och är rätt uttråkad. Av en händelse kommer hon i kontakt med ett gäng flickor, som skiljer sig ur mängden. De är ovårdade, uppkäftiga och försörjer sig genom att stjäla mat ur soptunnorna.

Evie dras till dem med och blir snart god vän med Suzanne. Tillsammans med Suzanne besöker hon lägret där flickorna bor. Evie möter snart flickornas ledare, Russell, en karismatisk man som samlat de unga kvinnorna kring sig i en sektliknande storfamilj. Förhållandena i lägret skildras som rätt sjaskiga, det finns oftast ingen mat, men desto mera droger. Det finns barn i lägret, men de får knappt någon tillsyn, utan får klara sig mer eller mindre själva. Trots allt är gemenskapen mellan kvinnorna är stark, och det dröjer inte länge innan Evie lever ett dubbelliv, delvis hemma hos mamman, delvis hos flickorna och Russell i lägret.

Romanen beskriver i första hand flickornas inbördes relationer, och Evies egen personliga utveckling.
Händelserna i Emma Clines roman baserar sig delvis på den hippiekommun som uppstod kring Charles Manson sommaren 1969. 

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Monday, October 17, 2016