Flickan som älskade Tom Gordon

En klassisk äventyrsberättelse om mod och okuvlighet och en liten människas kamp mot vildmarken.

När man tänker på Stephen Kings böcker ser man ofta en roman i tegelstensformat framför sig. Ett undantag är ”Flickan som älskade Tom Gordon”, en liten pärla på ca 200 sidor som utkom redan år 1999.  Författaren är en inbiten basebollfantast, och boken är en hyllning till sporten. Kings vanligaste attribut finns också med, barnet som även här står i fokus, och den underliggande fasan som antingen är verklig eller inte.

Nioåriga Trisha McFarland skall tillbringa dagen i Appalacherna, mellan delstaterna Maine och New Hampshire, tillsammans med sin bror Pete och sin nyskilda mamma.  De skall tillryggalägga en sträcka som klassas som medel till halvsvår. Men för att komma undan Petes och mammas eviga gräl viker Trisha av från leden, och försöker komma ifatt dem via en genväg i skogen. Hur det nu kommer sig går hon vilse och hamnar allt djupare in i vildmarken. Det enda hon har med sig är en ryggsäck som innehåller en regncape, en vattenflaska, lite mat och hennes freestyle. 

Boken är en beskrivning av hur en liten flicka, med hjälp av sitt lokalsinne och stor uppfinningsförmåga, klarar av att överleva vad som kommer att bli över en veckas vandring i svårforcerad terräng. Hon blir bland annat tvungen att handskas med argsinta getingar, skyfall, svår törst och hunger. Och någonstans i bakgrunden lurar en värre fasa som kanske finns eller så är det bara inbillning. Den enda tröst hon har är sin freestyle där hon rattar in baseballaget Boston Red Sox matcher och lyssnar till hur hjälten Tom Gordon räddar spelet. När batterierna oundvikligen tar slut tar fantasin över, och Tom Gordon går bredvid henne i skogen.

Fast King har fått stämpeln som en skräckens mästare är den här boken sådan att vem som helst kan läsa den och ta den till sig, också sådana som inte läser skräckromaner.

Audience:

Tags:

Review by: Helena Österblad Wednesday, September 18, 2019